Home

Achtergrond 3 reacties

'Voorkomen mycotoxinen in graan onmogelijk'

Graantelers kunnen het gehalte aan mycotoxinen in graan verder verlagen.

Maar het volledig voorkomen van mycotoxinen is niet mogelijk, zegt de Europese boerenorganisatie Copa Cogeca. Mycotoxinen zijn gifstoffen die op het graan komen door schimmels. Volgens de boerenorganisatie kunnen telers het gehalte aan mycotoxinen terug dringen door rassen te gebruiken die beter bestand zijn tegen schimmels.

"Maar de schimmelvorming wordt vooral bepaald door het weer tijdens het groeiseizoen. Daarom moeten wetgevers de graantelers voldoende ruimte geven om te kunnen kiezen welke maatregelen het beste kunnen worden getroffen. Zo moeten de akkerbouwers zelf kunnen beslissen of ze hun land ploegen of een niet-kerende grondbewerking uitvoeren. Dat moeten wetgevers niet willen bepalen."

Copa Cogeca vindt verdere wetgeving ongewenst om besmettingen met mycotoxinen terug te dringen. "Nog meer regels drukken op de telers, terwijl de weersomstandigheden oncontroleerbaar is. Daarom is een aanpak gewenst door de hele graanketen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Angst voor mycotoxinen mede veroorzaakt door Fusarium zou bij de heren wetenschappers een rode lamp moeten ontsteken als het woord GGO en dan vooral Roundup Ready opduikt. De teelt van RR gewassen heeft in Amerika en zeer sterke stam fusarium doen optreden. Met de gangbare concentratie van de bekende fungicides is deze stam niet te bereiken, oorzaak DON.

 • no-profile-image

  arend

  die ambtenaartjes denken toch niet dat we nog meer gaan spuiten in graan met dat waardeloze graan prijsje van 100 euris/ton

 • no-profile-image

  sjeng

  In zuid-limburg geeft het waterschap subsidie op het kweken van het mycotoxine fusarium. Onderzoeken van Wageningen tonen onomstotelijk aan dat niet-kerende-grondbewerking fusarium sterk in de hand werkt. In zuid-limburg geeft men hier de voorkeur aan. Dit noem ik nog eens beleid maken met oogkleppen op.

Of registreer je om te kunnen reageren.