Home

Achtergrond 439 x bekeken 31 reacties

Voedselsituatie Mongolië veel ernstiger dan gedacht

De voedseltekorten in Mongolië zijn veel ernstiger dan gedacht, aldus de Verenigde Naties.

Een nieuwe telling houdt het erop dat 1,7 miljoen schapen, kamelen en koeien zijn gestorven door extreme koude.

Temperaturen zijn gezakt naar onder de min 50 graden Celsius. Naast de koude nekt ook een tekort aan veevoer de vaak nomadische boeren. Droogte en hitte hebben een groot deel van de oogst in de zomer verpest. De meeste boeren zijn de helft of meer van hun kudde kwijt.

Mongolië is helaas niet onbekend met deze “dubbele” ramp. Van 1999 tot 2002 had het land tevens te kampen met extreem koude winters en extreem droge en hete zomers. Naar schatting 11 miljoen stuks vee kwamen toen om.

China heeft op aandringen van de VN verplaatsbare verwarmingsinstallaties, dekens en voedsel geleverd. De in Japan razend populaire sumo-kampioen Asashoryu zamelt geld in voor zijn landgenoten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kani Baal

  O gij valse profeet. Hebt gij dan niet gezien dat meer dan een miljoen soortgenoten van u creperen ?? De klimaatschommelingen zijn zo groot dat ZELFS de nomaden daar er niet tegen bestand zijn. ----U denkt werkelijk dat het kouder wordt. Nou ga eens in Spanje kijken .Hele gebieden verwoestijnen. Dat zal toch ook wel invloed hebben op uw fladderaars dunkt me. Steeds meer insecten komen van uit het Zuiden hier naar toe. Die komen zeker omdat het hier zo lekker fris is....

 • no-profile-image

  kani Baal

  Kan wel zijn Herkauwer maar je gaat niet in op mijn tranen voor uw soortgenoten in Mongolië. Daarbij vergeet ik natuurlijk niet de nomaden die deze kuddes hoeden! Er zijn Canadese slapganzen die dit zelfs afdoen met een natuurlijk verschijnsel waar zij zelfs zelf debet aan zijn.-----De natuur bloeit al jaren vroeger en vroeger. gevolg.Vele legsel van fladderaars mislukken door gebrek aan voedsel. En wat denkt van de aanwezigheid van de servische brandnetelsluiper en de spaanse tapaseter? Die kwamen hier eerst echt niet voor hoor.

 • no-profile-image

  joop van der schaaf

  Lekker forum is dit zeg. Mestoverschotten, potstallen. Het gaat wel over nomaden ja? En over dood vee. Of denken jullie soms dat de VWA daar een kadaverproef aan het doen is?

 • no-profile-image

  W Geverink

  Vancouver heeft net als nederland een zeeklimaat. Sneeuw op de skipistes in de lagere dichter bij Vancouver gelegen gebieden is daarom nog nooit gegarandeerd geweest. Je ziet dus net als wij hier de vrachtwagens met sneeuw af en aan rijden waar door de warmte het water uit loopt. Tja, de media moet wat te melden hebben nietwaar? En slecht nieuws doet het altijd beter dan goed nieuws. Echter twee uur noordoost waar de spelen gehouden worden schijnen ze tot de ballen jn de sneeuw te staan. Als je je de spelen van Calgary nog herinnerd weet je ook dat door een warme luchtstroom (chinook) de temperatuur opliep naar 17 graden celcius en de mensen er rondliepen in korte broek en T shirt. Die chinooks zijn voor ons ook volkomen normaal en een welkome onderbreking als het een tijd lang koud is geweest. Als jij mee wil lopen met de klimaat talliban, ga je gang Kanibaal. Vergeet echter door al de elende niet te "leven". Ik zal vanmiddag zien of ik mijn snowmobile aan de gang krijg voor alle sneeuw wegsmelt. De groeten.

 • no-profile-image

  appie

  Ik heb een ideetje. Puur ontwikkelingshulp én natuurbeheer! Als we nou eens een paar van die Mongoolse stammen hierheen halen en uitzetten in de Oostvaardersplassen? Dan wordt het vee daar voortaan ook goed verzorgd!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad Koetje Boe, met de hand wassen in de sloot en dan op het bleekveldje drogen. Als je dat nu doet dan stinkt al het beddegoed uren in de wind naar 'schoon' slootwater! Maar gelukkig voor die Mongolen: daar is het begrip 'sloot' ook nog volkomen onbekend!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zo is het beste heer Geverink. Men vergeet weleens makkelijk dat die steppenvolken een vorm van roofbouw plegen. Zij trekken doorgaans rond zonder ook maar enige zorg aan de vegetatie te besteden. Zéker geen bemesting. Steppen, poesta's, prairies, pampa's, savannen: als er nooit mest op komt en wel steeds intensiever gegraasd wordt, dan houdt het natuurlijk een keer op. Want tenslotte is alles eindig! Vroeger waren er ook bij ons gemeenschappelijke weidegronden (meenten), maar daar werd doorgaans wel ruige stalmest gebracht. Waarbij de hoeveelheid minder werd naarmate het land verder van de bewoonde wereld lag. Die meest afgelegen landerijen werden toen dan ook vooral als hooiland (juli/augustus) gebruikt en daarna in de herfst nabeweid.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Dat de aarde opwarmt is een feit. Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat het overal warmer wordt. De extremen worden echter groter . In Vancouver kunnen we bijvoorbeeld zomaar in feb de zomerspelen houden. De mensen in Mongolië hebben dus gewoon een 'beetje' pech. Ze komen niet op tv.Dus geen miljoenen hulp.Ook niet van hun collega's uit het zo rijke Nederland en Canada.

 • no-profile-image

  gert

  extreme weersomstandigheden,voor mens en dier

 • no-profile-image

  kani Baal

  Ach ja wees vooral met u zelf bezig. Veel succes met uw snowmobiel..... dat is blijkbaar heel belangrijk voor u.....

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik kan goed uit de voeten met jouw redenering Herkauwer. Als vogels die normaal in het hoge noorden broeden nu zuidelijker gelegen gebiedden kiezen is dat een teken dat het afkoeld. Kijk Kanibaal, als jij in plaats van op mij te schelden met dit soort overtuigende argumenten zou komen als bewijs dat de aarde opwarmd dan maak je kans dat ik me aansluit bij jouw club van klimaatsjehova's. Punt twee is dat je als Nederlandse, Canadese of Mongoolse boer niet meer vee kunt houden dan waar je voer voor hebt. Je bent geen boer dus zal ik het simpel houden. Als je weet dat je niet genoeg voer hebt voor je veestapel kun je voer bijkopen. Is dat niet mogelijk omdat er geen voer te koop is of de prijs is te hoog dan moet een gedeelte van de veestapel de deur uit. Vorige zomer had er al volop gedroogd gepekel en gerookt moeten worden daar bij die mongolen en de rest van de veestapel die te veel is verkocht. O, en nog iets. stel dat het weer van nu af aan perfect gaat worden daar in mongolie, dan duurt het minstens drie jaar voor die overbegraasde grasvlaktes weer de opbrengst hebben die ze eens hadden.

 • no-profile-image

  koetje

  Ja die goeie ouwe tijd,met de hand de was doen was ook fijn en nog milieubewust ook.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Weet u wel zeker dat u Canadees bent ?U lijkt mij meer zo een in met zich zelf ingenomen Amerikaan.....

 • no-profile-image

  kani Baal

  Ik zal wel niet zo slim zijn dan u meneer Geverink.---- De nomaden die daar leven hebben domweg niets meer te kiezen. U weet het van uit u luxueuze Canada allemaal mooi te vertellen. U wekt de indruk dat ze eigenlijk beter hadden moeten weten ........ze hadden domweg gewoon naar Canada moeten emigreren.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Mensen wat een lekker mongools forum is dit. Houden jullie het hoofd eens koel en doe alsjeblieft niet zo heetgebakerd. Het is nu even een beetje fris in de Gobiwoestijn en dat er tekort aan hooi zou komen dat wisten die boeren al een half jaar geleden.Maar toen was het weer te warm. Alleen konden zij nergens iets bijkopen heer Geverink en daarom zitten zij nu in zak en as met de gebakken peren! Kamelen kunnen béter tegen de kou dan koeien denk ik, want het woestijnklimaat is allesbehalve mild. Nou ja: men kiest er ten slotte zélf voor om daar te wonen en die vrije keuze moet gerespecteerd worden! Kanibaal, hoe kom je nou bij die zomerspelen man. Ireen en Sven zijn toch geen skeelerkampioenen! Zoals heer Geverink al zegt: het klimaat is daar redelijk mild en daarom overwinteren er net als bij ons rotganzen en wilde zwanen. Alleen heten die daar Black Brents en Whistling Swans. Prachtig om die arctische vogels over de Vancouver Sound te zien vliegen! Nee, er is niks nieuws onder de zon, want eens was er een situatie dat Kleine Rietganzen en Brandganzen - die nu vét boven de poolcirkel broeden- tot in Bretagne en Spanje nestelden. Inmiddels zijn er in Nederland al vele duizenden paartjes Brandganzen gaan broeden en die worden door SBB en Natuurmonumenten in het geniep weggevangen en vergast!!!! Want het zou onnatuurlijk zijn dat die vogels bij ons zijn gaan nestelen. Maar zij doen dat omdat het klimaat veranderd. Want het wordt niet warmer, maar juist kouder op aarde! Daarom schuiven die dieren zuidwestwaarts op. En dat gaan de mensen ook doen. Let op mijn woorden: straks staan er hele karavanen verkommerde Mongolen aan de poorten van Europa te kloppen en om hooi te bedelen. Tegen die tijd zijn onze veehouders juist aan hun zesde snede kuilgras van 2010 bezig. Want verschil moet er zijn!

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Geverink lees de kop van het artikel nog eens. De rest ook graag......daar gaat het om.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Jij snapt het hele verhaal niet Kanibaal. Kamelen weet ik niet maar koeien en schapen gaan niet dood van de kou als ze fatsoenlijk gevoerd kunnen worden en er een plek is waar ze in ieder geval uit de wind kunnen komen. Hier lopen de zoogkoeien ook jaarrond buiten en daar is niks mis mee. En hier kan het ook bar koud worden. Wij hebben hier ook te maken met droogte. Niet zozeer waar ik woon maar meer oostelijk in de provincie. Als boer moet je dan de keuze maken om voer te kopen of koeien te verkopen. In juni belde een vriend van me op die daar in het oosten woond met de vraag of ik mischien wat hooi voor hem kon organiseren. Zijn hooi was op en het gras ook bijna. Dat was net voor de "run" op hooi begon. Ik heb heel goed hooi voor hem kunnen vinden voor een zachte prijs. Andere mensen waren niet zo gelukkig en besloten een deel van de koeien of alles te verkopen. Het punt is dat die mongoolse nomaden voor dat ze de winter in gingen al wisten dat ze niet genoeg voer hadden...

 • no-profile-image

  zwalker

  Herkauwer, je hebt wel gelijk. Vroeger had men potstallen en gebruikte de mest die daaruit kwam op de landerijen die meestal dicht bij huis lagen. Het moest allemaal met de hand worden verspreid en dat deed men pas laat in het voorjaar omdat het eerder veel te nat was. Maar die Mongolen mesten natuurlijk helemaal nooit en te never. Ook niet op huiskavels, want die kennen ze helemaal niet.

 • no-profile-image

  truus

  we kregen toch een klimaat verandering volgens de geleerden we zouden toch warme winters krijgen nou ik merk daar niet veel van

 • no-profile-image

  kani Baal

  Vera zou zeggen........

 • no-profile-image

  W Geverink

  Het klimaat is altijd aan het veranderen. Eerst werd er gepraat van global warming maar nu en in de afgelopen jaren de koude records zich opstapelen is men het klimaatsverandering gaan noemen. Overal vriezen de mensen dood. Vorig jaar was het in Winnipeg geloof ik 26 dagen achter elkaar -30 en kouder. In Mongolie is het vast niet de eerste keer dat de mensen daar diep in de problemen zitten. Het is wel de eerste keer dat de wereld er door de media met de neus op gedrukt wordt. De mongoliers stierven vroeger in stilte terwijl ze nu internationale humanitaire hulp kunnen verwachten. Haha,groot was de opluchting dat de berekeningen en de verhalen van de klimaat goeroes op niets gebaseerd blijken te zijn toch?. Nou ja, op de scriptie van een student na dan.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Met de kinderen op de slee achter de snowmobile. Dat zijn de uurtjes waarvan wij intens genieten. En dat is inderdaad heel belangrijk voor mij want dat kun je met geen goud betalen. Het leven bestaat niet alleen uit werken. Ik heb het vermoeden dat je denkt dat mij de hele wereld niet interesseerd. Niets is minder waar. Wij sponsoren al twintig jaar kinderen in derde wereld landen en doneren ook als er geld nodig is voor rampenhulp waar ook in de wereld. O wacht, we hadden het over de klimaatpippo's. We will come up with numbers the world can not ignore zei een hoge klimaatpippo. Met andere woorden worden cijvers gemanipuleerd en aangedikt zodat het door hun verzonnen "klimaatprobleem" front en center blijft. Nou, dan heb ik het met dat volk helemaal gehad. Vijfhonderd jaar voordat Columbus Amerika ontdekte woonden er al vikingen op New Foundland. Ze hadden groenland verlaten omdat het er te koud werd om graan te verbouwen. Betekend dat dat het te koud is op aarde omdat er op groenland geen graan verbouwd kan worden? Is het te warm op aarde omdat er al jaren niet meer geschaatst kan worden op de thames? We zitten er op het moment presies tussen. Feit is dat we niet meer weten welke nummers van de klimaatmensen kloppen. Persoonlijk ga ik met de mening van een oude engelsman die beweerd dat we nu op de turningpoint zitten en dat de aarde afkoeld. De man is met pensioen en is voor zijn inkomen niet afhankelijk van het klimaatcircus.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Deze mensen leven daar al eeuwen. Het klimaat verandert zo snel dat zij nu creperen. Maar dat heeft natuurlijk niet en dan ook niets met menselijk handelen te maken......

 • no-profile-image

  kani Baal

  De afstandelijke manier waarmee u op het artikel reageerde zegt mij genoeg. U schakelde direct over op uw stokpaardje. Het heerlijk onderuit halen van de door u waarschijnlijk verfoeide klimaat goeroes.Dat zegt meer dan genoeg...

 • no-profile-image

  geen boer

  nou mijnheer Geverink, al die miljarden besteed aan klimaat'wetenschappers' hebben toch maar mooi als resultaat opgeleverd dat we nu weten dat het af en toe kouder en af en toe warmer wordt, en dat dan niet overal tegelijk! Dat schijnt soms te verschillen (iets met vriezen en dooien...), hierdoor moet er nog mil-jar-den méér aan 'onderzoek' gedaan worden! Want onvoorspelbaar veranderend weer; daarvan vergaat de wereld! En mijnheer Baal, waarom mag mijnheer Geverink het hier niet over hebben? U begon toch echt zelf met de klimaatverandering erbij halen, welke in uw visie door menselijk handelen veroorzaakt wordt. Dat mag natuurlijk, maar dhr Geverink (en ikzelf) is een andere mening toegedaan, en nu mogen we het er opeens níet meer over hebben? LOL!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Je wil me toch niet zeggen dat jij niet pissed off bent als de wereld besluit miljarden van ons zuurverdiende belastinggeld te investeren in maatregelen om klimaatsverandering of opwarming tegen te gaan op basis van door de klimaatgoeroes uit de duim gezogen gegevens. Het bewijs is boven tafel dat het hele verhaal op weinig tot niets gebaseerd is. We worden voorgelogen en nu zijn ze er op betrapt. Ik heb de klimaatgoeroes niet onderuitgehaald. Dat hebben ze zelf gedaan en ik hoop dat ze er flink voor bestraft worden.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Nee, maar ze kunnen er zo beginnen.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ik vind jouw typeringen juist supergoed Herkauwer. Kanibaal moet niet zeuren, want vorige zomer was er in Mongolië een gebrek aan kou en toen vond men het er te warm. Nu is er geen warmte meer en vinden ze het er te koud. Sommige mensen kun je het gewoon niet naar de zin maken!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Kanibaal, je moet mij geen profeet noemen want dat is heel schadelijk voor mijn metabolisme. Dat geeft veel winderigheid. En dat schijnt weer slecht te zijn voor het klimaat. Althans: voor simpelen van geest die in sprookjes geloven! Ik kan het niet anders maken dan het is beste man. Er broeden tegenwoordig in ons land nogal wat vogels die vroeger alleen maar ver ten noorden of oosten van ons gewest voorkwamen. Roodhalsfuten, Kolganzen, Brandganzen, Wide Zwanen, Brilduikers, Kraanvogels, Oeverlopers, Grote Mantelmeeuwen, Sperweruilen, Roodmussen om er maar een paar te noemen. Oké, ook een paar zuidelijke soorten zoals Grote- en Kleine Zilverreiger. Maar vergeet niet dat die in de 19e eeuw in grote kolonies in de Horstermeer, het Zevenhuizerbos en het Schollevaareiland nestelden. Tussendoor hadden we tijdelijke remigratiepogingen zoals door de Kramsvogel, Waaierstaartrietzanger, Barmsijs en Buidelmees, maar die zijn niet doorgezet. Temporele geografische instabiliteit kenmerkt namelijk altijd zoogeografische overgangsperioden! Daarom maakte ik ook geen grapjes in mijn onderstaande bijdrage, maar probeerde de zaken slechts te relativeren. Want wat is Koude nu anders dan het ontbreken van Warmte? Tijdelijk danwel permanent! Alles is tenslotte relatief!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Kanibaal, ik heb nu even meer te doen met mijn soortgenoten in de Oostvaardersplassen en de Imbosch dan met de veestapels van de nazaten van Dzingis Khan als het jou hetzelfde blijft. Dat is geen onverschilligheid maar ik ben niet zo'n lunatic die zich alle leed van de hele wereld aantrekt. Just behind my backyard is al ellende genoeg! Ik heb al eerder het boek 'Bar en Boos' van J.Buisman genoemd (ISBN 9024644127) als bron om zeven eeuwen winterweer in de lage landen na te bladeren. Daarin worden trouwens ook de zomers besproken. Lees het. En daarna praten we wel weer verder. Want er is dus echt niks nieuws onder de zon!

 • no-profile-image

  krelis van der hoop

  Ze mogen mijn mestoverschot gratis komen halen.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.