Home

Achtergrond 4 reacties

Vijf biologische bedrijven besmet

Van de 76 met Q-koorts besmette bedrijven zijn er vijf geregistreerd als biologisch.

Dat blijkt uit een vergelijking van de lijst van besmette bedrijven, met het databestand van gecertificeerde biologische bedrijven van Skal.

Beide besmette schapenbedrijven in Kraggenburg en Stolwijk zijn geregistreerd als biologisch. Daarnaast zijn biologische geitenbedrijven in het Groningse Zevenhuizen en in het Overijsselse Weerselo en Kuinre besmet. Een bedrijf in het Noord-Hollandse Zuidermeer dat eind vorige week besmet werd verklaard, heeft geen Skal-certificaat meer.

Volgens het Skal-databestand zijn er in Nederland 59 biologische melkgeitenbedrijven en 21 biologische melkschapenbedrijven. Daarnaast zijn er nog vleesdierbedrijven met schapen of geiten. In totaal telt Nederland 136 gecertificeerde bedrijven met melkveehouderij, waar schapen of geiten worden gehouden.

Ongeveer één op zes melkgeitenbedrijven is biologisch. Bij de besmette bedrijven is de verhouding biologisch/gangbaar ongeveer één op vijftien. De verschillen kunnen ondermeer verklaard worden door de grootte van de bedrijven. Gangbare bedrijven zijn doorgaans groter en hebben dus een grotere kans dat een van de dieren besmet is.

Uit gegevens van het LNV blijkt dat de biologische bedrijven veel kleiner zijn. Per bedrijf zijn gemiddeld ruim 200 dieren geruimd. Op gangbare bedrijven ligt het aantal geruimde dieren gemiddeld tussen vijf- en zeshonderd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hobbyboer

  Dit is stemming makerij van braakman.Biologische geitenmelkers zijn ook niet in staat de kostprijs te halen en als er daar al meer van gestopt zijn is het een rekensommetje. Braakman heeft toch ook eerst naar school gegaan voordat hij dit baantje kreeg aangeboden. schrijf liever een nuttig artikel over de nazorg van de geruimde bedrijven. Succes Jan.

 • no-profile-image

  Fabeltjeskrant

  Ja ja, zo langzaam maar zeker komt de verdraaide waarheid aan het licht. De intens naive instelling om te denken dat biologisch een waarborg tegen ziektes is is hiermee dan ook wel ontkracht. Waarom worden we toch telkens voorgelogen?

 • no-profile-image

  Paul Borreman

  Het lijkt er in dit artikel sterk op dat Skal aan wil tonen dat je als biologisch bedrijf minder kans hebt om Q koorts te krijgen. Beetje flauw om deze ziekte aan te grijpen om de biologische bedrijfsvoering te promoten. Als de biologische bedrijfsvoering zo verheven is boven de gangbare verkoopt deze zich zo ook wel.
  Verder wordt het simpele verband tussen bedrijfsomvang en kans om besmet te zijn weer eens van stal gehaald. Dit gaat nergens over. Q koorts besmettingen komen juist voor op bedrijven met heel verschillende schaalgroottes, van kinderboerderijen tot bedrijven met duizenden geiten.
  Het door Skal geconstateerde relatief lage aantal besmettingen op biologische bedrijven is mijns inziens eerder gerelateerd aan de ligging van de biologische bedrijven. De meeste biologische geitenbedrijven liggen niet in de door Q koorts zwaar getroffen gebieden.

 • no-profile-image

  harmen

  In Groningen is 100 procent van de besmet verklaarde bedrijven biologisch.

Of registreer je om te kunnen reageren.