Home

Achtergrond 488 x bekeken 2 reacties

Verwerkers stoten productie af

Nederlandse verwerkers van industriegroente stoten steeds vaker eigen contracttelers af om het risico op hoge kosten te ontlopen. Volgens Hak is er sprake van een trend.

Na het besluit van Coroos vorig jaar om niet langer in te kopen bij de Coöperatieve Verzendhandel, volgt nu HAK Jonker Fris dat voorbeeld. Ook het Britse Birds Eye beëindigt de samenwerking met 180 erwtentelers. "Het is een algemene tendens. Wie heeft de productie nog wél in eigen beheer?", vraagt Marko Wolthuis, inkoper grondstoffen van HAK, zich af. "Alleen Ardo en Oerlemans nog."

De reden voor het afstoten van telers ligt in het risico dat verwerkers lopen wanneer het groenteaanbod veel groter is dan de behoefte. "Nu we geen contracten meer sluiten op basis van hectares maar op volume, lopen we steeds minder vaak het risico meer te moeten betalen dan was voorzien. Door het goede groeiseizoen vorig jaar moesten we 10 tot 20 procent meer afnemen."

De conservenindustrie is getroffen door vraaguitval vanwege de crisis. De voorraden zijn groot, waardoor verkoopprijzen van verwerkers onder druk staan. Tevens zijn de graanprijzen laag, waardoor akkerbouwers eerder geneigd zijn te kiezen voor groenteteelt in hun bouwplan.

Verwerkers zitten klem tussen telers en retail. "Inkoop- en verkoopprijzen fluctueren de laatste jaren enorm. In een jaar met prijsverhogingen aan telerskant, moeten we dat door kunnen rekenen aan de retail. Het andere jaar is het weer andersom. We proberen in de keten meer grip te krijgen op de pieken en de dalen in de prijsvorming." De telersvereniging van Hak laat bij monde van Theo Kool weten dat verwerkers zich meer in moeten spannen om betere verkoopprijzen te realiseren.

Lees ook: HAK Jonker Fris stopt met contractteelt

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Heinz

    Ik hoor uit zeer goede bron dat Hak veel mensen moet ontslaan. DAT is een van redenen waarom de telers verder afgeknepen moeten worden. Zo gaat dat altijd . Verwerkende industrie heeft een probleem en legt dat weer bij een ander. Hak wil zo graag zich profileren met tracking en tracing . Straks mag de goedkoopste aanbieder de grondstoffen leveren. Jammer dat dit zo moet. Maar ja de GWBs zullen Hak wel weer een poot uit willen draaien. De teler zal de komende jaren helaas wel de rekening moeten betalen.

  • no-profile-image

    gert

    Wie groenten wil verbouwen zal nu dat op de bonnefooi moeten doen,met alle onzekerheid van dien.De groe[n]ten van Hak !

Of registreer je om te kunnen reageren.