Home

Achtergrond 202 x bekeken

Versnippering afwenden

Coforta, de nieuwe naam van coöperatie The Greenery, duidt op collectiviteit en kracht, maar die naam moet eerst nog verdiend worden.

Want de stap om telers meer vrijheid in de afzet te geven, leidt voorlopig tot een nieuwe handelspartij die naast het oude handelshuis The Greenery gaat opereren. In het model krijgen de grote telers en verenigingen de kans los van het oude handelshuis (The Greenery) te opereren. Circa 18 procent kiest daarvoor, maar zij vertegenwoordigen wel 40 procent van het volume. Deze telers krijgen ruimte voor individueel ondernemerschap op basis van aanbodsbundeling, zo luidt de strategie.

Telers krijgen de kans aanbodsbundeling te bewerkstelligen, binnen en buiten de coöperatie. Voor de overige 82 procent van de telers lijken de veranderingen mee te vallen. Zij houden invloed op de afzet van het handelshuis The Greenery.

De coöperatie moet een platform vormen voor verdere bundeling en in de toekomst fusie, om echt tot een sterkere afzetketen te komen. Nu ZON en Fruitmasters samen aan een fusie werken, zijn twee voor de hand liggende partners voorlopig uitgeschakeld. Het bestuur van coöperatie Coforta moet nu de pijlen richten op andere partijen of bundelingsmethoden, zoals de APO-vorming.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.