Home

Achtergrond

Verhagen: memo had naar minister gemoeten

Een kritisch memorandum van juristen van Buitenlandse Zaken over de juridische onderbouwing voor de Nederlandse steun aan de Amerikaanse oorlog in Irak, had gewoon op het bureau van toenmalig minister Jaap de Hoop Scheffer moeten komen.

Dat zei minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken dinsdag in het Kamerdebat over het Irakrapport van de commissie-Davids.

Het na de Amerikaanse inval geschreven memo werd indertijd door de hoogste ambtenaar van Buitenlandse Zaken, secretaris-generaal Frank Majoor, voor zijn minister verborgen gehouden. âÇ
Goed opbergen in de archieven voor het nageslacht, de discussie is hiermee voor dit moment gesloten!'', schreef Majoor, inmiddels de Nederlandse ambassadeur bij de NAVO, op het memo.

Verhagen zei dat hij over het memo ook pas voor het eerst hoorde toen NRC Handelsblad er in januari 2009 over berichtte. Dat er vóór de inval binnen het ministerie twijfels waren over de juridische redenering bij de steun aan de Amerikaanse inval, was wel bekend bij De Hoop Scheffer, zei Verhagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.