Home

Achtergrond 597 x bekeken 13 reacties

Verdubbeling levensduur melkkoe zware opgave

Voor een verdubbeling van de productieve levensduur van melkkoeien moet er veel veranderen in het management op de bedrijven en moeten ook de stallen worden aangepast.

Dit blijkt uit het project Werken aan duurzaam melkvee dat bureau Valacon Dairy uitvoerde met steun van de stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant (LIB) en de provincie Noord-Brabant.

De productieve levensduur van melkkoeien is nu gemiddeld 3,3 lactatie op bedrijven die geregistreerd staan bij het rundveestamboek. Op een groep gespecialiseerde fokbedrijven die deelnemen aan het project is een productieve levensduur van zes lactaties haalbaar, stelt Valacon Dairy, maar dan zijn wel extra maatregelen nodig om het melkvee in een goede conditie te houden.

Het plan om de duurzaamheid van melkvee te verbeteren startte in 2006 bij een groep West-Brabantse melkveehouders. Sinds die tijd heeft het project meer deelnemers gekregen door heel Noord-Brabant. Nu draaien er in de provincie vijf groepen met 56 deelnemende melkveehouders.

Verbetering leefomstandigheden

Uit hun ervaringen blijkt dat er twee grote hindernissen zijn op bedrijven met een relatief goede veestapel en een genetisch gezien geschikte veestapel. De verzorging van de veestapel moet op een hoger peil worden gebracht en de leefomstandigheden van de dieren moeten behoorlijk worden verbeterd. Bij de verzorging van het vee schort het vooral aan een juiste voeding van jongvee en droogstaande koeien, vertelt Willem van Laarhoven van Valacon.

Het jongvee krijgt doorgaans te weinig mineralen en vooral te weinig eiwit om in optimale conditie de melkveehouderij in te kunnen. De droogstaande koeien wordt doorgaans juist een veel te rijk rantsoen voorgeschoteld, waardoor de dieren te dik worden. Maar afvallen mag droogstaand vee ook beslist niet, waarschuwt Van Laarhoven.

De stallen blijken merendeels ongeschikt om vee langdurig in optimale conditie te houden. Eigenlijk moeten op grote schaal ruimere en comfortabelere verblijven worden gebouwd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Je kunt wel horen dat dit geen boer is.

 • no-profile-image

  prullemanneke

  Tot zover heeft er geen een reactie de spijker op de kop geslagen, het gaat hier om dingen die we allemaal al doen, alleen moeten we eens de punjes op de i gaan zetten, hier in de vs hebben we al lang een hoog-fiber, laag energie droge koeien rantsoen, bestaat uit grotendeels tarwe stro, wat snijmais, een beetje eiwit (soybeanmeal) en een mineralen mix. deze laatste is wel degelijk belangrijk, doe de mineralen maar eens een week niet goed (te weinig) en zie maar eens hoeveel koeien met de nageboorte blijven staan vanwege vit E gebrek, en hoeveel melkziekte je wel niet hebt (te hoog potasium of te weinig ionic salts, hier ook wel biochlor of soychlor genoemd) En wat de huisvesting betreft, die is hier echt niet perfect, maar we weten wel allemaal hoe het hoort: een vier-rijige ligboxen stal (om een eetplek te hebben voor iedere koe, plus betere ventilatie) met 120 cm brede boxen die ook lang genoeg zijn met waterbed en dik zaagsel pak, rubberen vloeren, hoge open zijwanden met gordijnen en of windbreek-doek, en last but not least: een koe-vriendelijke boer, want hier valt in veel gevallen nog veel te verbeteren!!!!! En ja ik weet het, hier is alles echt niet beter, wel anders, niet beter. Net wat je wilt, hier worden boeren in het algemeen in ieder geval nog gerespecteerd voor wat ze doen, 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar!!!

 • no-profile-image

  prullemanneke

  Helemaal waar arjan uit NB, maar waar laat je de koeien in de winter dan, ook in het (modderige) grasland?
  En aan melkveehouder uit de achterhoek, als je de koeien maaqr 35 tot 40 dagen droog hebt, in plaats van 60 dan kun je met een en hetzelfde droge koeien rantsoen uit de voeten, is beter omdat iedere verandering stress betekent voor de koe, zo ook verhuizen van far-off groep naar close-up groep, en dan ook nog eens rantsoen veranderen. Een koe heeft een gruwelijke hekel aan onregelmatigheid en veranderingen van omgeving en rantsoen. Moderner met meer toeters en bellen is niet altijd beter. En ja, hier hebben wij zand in de boxen, is ook beter voor de koe, zolang het maar goed bijgehouden word (genoeg zand in de box, en schoon / droog zand)
  Toch bedankt voor de kritiek, ook aan piet, daar is dit soort forums ook voor bedoeld.

 • no-profile-image

  Geen boer maar wel verstand

  Het is wel degelijk mogelijk om een veestapel ouder te laten worden (er zijn toch echt nog steeds bedrijven die 100.000 liter koeien hebben. Verzorging van het vee uit zich in de melkproductie en de voeding moet goed doorgesproken worden met de voervoorlichter, ook het rantsoen van het jongvee en de droge koeien.

 • no-profile-image

  ronlazeroms@gmail.com

  dan moet overheid niet aankomen met sleuvenvloer voor beter milieu daar worden de koeien niet beter van

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  @Prullemanneke, uit Ohio ik moet toegeven, dat u wel enkele spijker's op de kop slaat!!!... Wat waar is, mag gezegd worden!!!... Maar pas op!, dat uw zelfgenoegzaamheid, niet verandert in een meerderwaardigheidscomplex!!!... Een goede opfok van jongvee en goed droogstandmanagement, zijn heel belangrijke aangelegenheden die vaak te weinig aandacht krijgen!!!...

 • no-profile-image

  arjan

  Lees ik hier koeientuin met 20m2 per koe en geen ligboxen? De beste box is geen box. Kijk maar in de wei! Nu zorgen dat de infectiedruk ook laag wordt en het komt goed met de koeientuin.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Prullemanneke, Dat soort droogstandsrantsoenen gebruiken we ook al wel 10 jaar in Nederland, en dan ook nog onderverdeeld in farr-off en close up groep(en)

 • no-profile-image

  lol

  Ligboxen? naar mijn weten is nog altijd een diepstrooisel box met zand het meest ideaal voor een koe

 • no-profile-image

  lol

  Die stal moet nog bedacht worden...

 • no-profile-image

  veehouder

  En wie gaat dat betalen!!!!!

 • no-profile-image

  r.veenstra

  Even aankloppen bij de overheid die heeft net 6 miljoen voor verbetering van uitstootarm -voer wat volgens mij haaks staat op dit artikel. Maar aangezien duurzaamheid het motto van deze overheid is zou ik zeggen spring erop. Of niet ????.

 • no-profile-image

  frank

  je moet niet alleen de voorlichter geloven: er moet immers omzet gedraaid worden bij de voersnuiters. je bent eigen baas, als je de voerjongens moet geloven, lopen je koeien hi en stoned door de stal van de mineralen.
  de vakmanschap moet bepalend zijn als het om de levensproductie gaat, niet allene de voerjongens maar ook accountant, stallenbouwer, .....

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.