Home

Achtergrond

'Verdieping Westerschelde eind dit jaar af'

De verdieping van de Westerschelde zal niet langer dan een jaar in beslag nemen en is mogelijk al eind dit jaar voltooid.

De Vlaamse minister Hilde Crevits van Openbare Werken heeft dat vandaag in Antwerpen gezegd bij het officiële begin van de werkzaamheden. Voor Nederland was staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) aanwezig.

Aanvankelijk werd de duur van het werk geraamd op twee jaar, maar volgens Crevits zijn er afspraken gemaakt met alle betrokkenen om de klus in één jaar tijd te klaren.

De verdieping van de Westerschelde zorgde eerder voor politieke spanningen tussen Nederland en Vlaanderen. Nadat al in 2004 overeenstemming was bereikt over de verruiming van de vaargeul, ontstond vertraging toen het kabinet weigerde de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen onder water te zetten. Die maatregel was eerder afgesproken als natuurcompensatie. Pas onlangs besloot het kabinet de ontpoldering alsnog door te zetten.

Huizinga toonde begrip voor het Vlaamse ongeduld en zei dat Antwerpen dankzij de verdieping versterkt uit de crisis zal komen. Maar ze zei evenzeer dat de kwestie in Nederland tot heftige discussie en emoties heeft geleid. De ontpoldering van de Hedwigepolder noemde Huizinga een buitengewoon pijnlijke, maar ook onontkoombare maatregel voor met name Zeeland. Ze herinnerde aan de watersnoodramp van 1953 en de ruim 1800 levens die die heeft gekost.

De Vlaamse minister-president Kris Peeters was ook van de partij. Hij riep vorig jaar zomer nog de Nederlandse ambassadeur in Brussel op het matje, uit woede over de gang van zaken. Peeters sprak nu van een "duurzame oplossing'' voor Vlaanderen en Nederland.

De verdieping van de Westerschelde is belangrijk voor de Antwerpse haven omdat die daardoor voor grotere schepen bereikbaar is. Huizinga zei dat Nederlandse bedrijven meeprofiteren omdat zij goederen gemakkelijker via de Westerschelde kunnen verschepen en ook zijn de havens van Vlissingen en Terneuzen beter bereikbaar.

Verladersorganisatie EVO ziet ook een impuls voor de Nederlandse economie. Uit onderzoek door het Centraal Planbureau is gebleken dat 25 tot 30 procent van de totale baten van de verdieping van de Westerschelde terechtkomt in Nederlandse handen. Dit zou neerkomen op een bedrag van 3 miljard euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.