Home

Achtergrond 506 x bekeken 3 reacties

Verburg vreest verdere impasse Natura 2000

Minister Gerda Verburg (LNV) vreest dat het beleid rond de aanwijzing van Natura 2000-gebieden verder in een impasse geraakt.

In een brief aan de Kamer erkent de minister tussen de regels door dat de omkering van beheerplan en definitieve aanwijzing weinig heeft opgeleverd. "Ik zie nu dat dit proces [de omkering] tot nieuwe discussies leidt, waarbij aanwijzingsbesluit en beheerplan elkaar in een wurggreep dreigen te gaan houden."

Begin 2008 deed Verburg de concessie aan de provincies om voor de beoogde Natura 2000-gebieden eerst beheerplannen op te stellen, alvorens over te gaan tot definitieve aanwijzing. Dit zou de te nemen maatregelen inzichtelijker maken, en daarmee het draagvlak voor de aanwijzing kunnen vergroten, was de gedachte.

De oorspronkelijke procedure was: eerst gebieden aanwijzen (uiterlijk in 2010), en daarna beheerplannen opstellen; daarvoor is tot 2014 de tijd.

De provincies hebben afgelopen september voor 71 gebieden beheerplannen opgesteld, maar die zijn verre van volledig en geven daardoor niet het gehoopte inzicht. Met name ontbreekt een stikstofparagraaf, waardoor er geen duidelijkheid is over de (financiële) gevolgen voor (agrarisch) ondernemers bij Natura 2000-gebieden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anne

  Nu krijgt de omkering de schuld. Belachelijk. Hoe kun je immers een natura-gebied aanwijzen zonder dat je weet wat de gevolgen zijn. Schandalig als men nu juist bij die omkering de schuld legt. Het ware probleem is dat het Rijk geen idee heeft gehad waar ze aan zijn begonnen. Slecht beleid dus.

 • no-profile-image

  gert

  Verburg lopt vast in de aanmelding van Natura 2000 door haar voorganger en partijgenoot Veerman

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ik denk dat er moet staan "Verburg hoopt op verdere impasse Natura 2000"!

Of registreer je om te kunnen reageren.