Home

Achtergrond 17 reacties

Verburg twijfelt niet aan tankmelkonderzoek

Minister Gerda Verburg (LNV) twijfelt niet aan de betrouwbaarheid van het tankmelkonderzoek waarmee nu wordt vastgesteld of op een bedrijf de Q-koortsbacterie is.

Vandaag werd de ruiming van een groot melkgeitenbedrijf in Belfeld (Limburg) nog opgeschort na onduidelijkheid over de test.

Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven waren de resultaten van het tankmelkonderzoek op het bewuste bedrijf met bijna 3900 melkgeiten onvoldoende om duidelijkheid te scheppen over de vraag of het bedrijf is besmet. Verburg zei vrijdag na de wekelijkse ministerraad dat er volgens haar in dit geval fouten in de procedure zijn gemaakt en dat die worden hersteld.,,Ik wil zo spoedig mogelijk duidelijkheid. We gaan verder met testen. Er moet zo snel mogelijk een betrouwbare uitslag komen.'' En: ,Als je zo hard werkt als nu de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), kan er altijd iets fout gaan. Dat is nu gebeurd en dat gaan we rechtzetten.''

De bewindsvrouw zei wel "grote zorgen te hebben bij het bedrijf'' in Belfeld waar al volop lammetjes worden geboren. Ruim tweeduizend geiten zijn drachtig en daarvan heeft de helft al lammetjes gekregen, terwijl de andere helft op het punt staat af te lammeren.

De Q-koorts maakte sinds 2007 duizenden mensen ziek. De Q-koortsbacterie komt vrij als een melkgeit een miskraam heeft. Om dat te voorkomen zijn sinds eind december duizenden drachtige geiten gedood. Ruim 37.000 in de eerste ruimingsronde die eind december begon; 545 bij de acht bedrijven die de VWA deze week nogmaals bezocht om zeker te weten dat er geen drachtige geiten waren achtergebleven.

Ook de getroffen geitenhouders hebben Verburgs aandacht. Landbouworganisatie LTO stelde vrijdag dat de maatregelen om de Q-koorts in te dammen zwaar drukken op de bedrijven. Voorzitter Albert Jan Maat vroeg om een noodfonds voor ondernemers die door hun kasgeld raken. Verburg had de inventarisatie van LTO nog niet gezien. Maar ze streeft ernaar de ondernemers zo snel mogelijk helderheid te geven over de toekomst.

Ze weet nog niet wat er moet gebeuren met de mannetjesdieren op de 66 besmette bedrijven die van de Tweede Kamer niet mogen worden geruimd omdat ze geen direct gevaar voor de volksgezondheid vormen. Verburg:"Ik bezin me nog op de bokken en rammen, maar ik zit wel met de volksgezondheid.''

Lees ook: CBB: bedrijf geitenhouder niet ruimen

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  harmen

  Hoezo: fouten in de procedures? De VWA heeft zelf monsters genomen en verstuurd naar CVI, GD en RIVM. Als er dan verschillende uitslagen komen, hoe kan dat dan aan de procedures liggen? Dan kan het toch alleen maar aan de test(en) liggen? Ben erg benieuwd welke procedurefouten Verburg ziet.

 • no-profile-image

  HJ Olde Rechterschot

  Helemaal met Dirk uit Elburg eens.
  En waar is LTO eigenlijk???????????????????????
  Betalen de leden alleen contributie om een stel bestuurders? te onderhouden

 • no-profile-image

  john

  mooi

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Inderdaad Olde Rechterschot, Dat is de enige reden waar men voor betaalt.

 • no-profile-image

  dichtbij betrokkene

  Inderdaad, ik dacht ook dat Verburg op zou komen voor de sector. Niets blijkt minder waar te zijn. Gewoon flink door testen met alle instanties tot er misschien toch een keer allemaal positief uit komt. Regering treedt op!! Zet Verburg en Klink aan de zijlijn. Laat kundige mensen het bekijken en oordelen wat er moet gebeuren. Dit vraagt om burger opstand!!

 • no-profile-image

  johan

  dan zal er maandagmiddag begonnen worden met ruimen.

 • no-profile-image

  voerhandel

  het wordt tijd dat eens iemand persoonlijk in Belfeld gaat kijken. Ik heb met eigen ogen mogen zien dat het er een ongelooflijke vieze bende is! extreem! een schande voor die sector.
  heeft natuurlijk niets met q koorts te maken maar toch kan die man beter stoppen...

 • no-profile-image

  Inge

  Als je zo hard werkt als nu de VWA, kan er altijd iets fout gaan: dit zegt Verburg in het artikel. Als het een kwestie van leven en dood is, dan moeten ze zich toch diep schamen om zoiets te durven zeggen. Door dit stomme testje heeft ze al veel te veel melkgeitenhouders de nek om gedraaid. Volgens mij snapt Verburg er niets van en verschuilt zij zich achter de zogenaamde deskundigen.

 • no-profile-image

  dierenvriend

  Bij ons in de buurt zou op een bedrijf Q koorts aanwezig zijn ,wij hebben een brief ontvangen die is ondertekend door VERBURG en KLINK ,daarin staat dat Nederland nooit Q koorts vrij worden omdat heel veel andere soorten dieren ook de Qkoorts bacterie bij zich kunnen dragen ,waarom dan geiten afslachten??? WAAROM willen VERBURG en KLINK alleen bedrijven kapot maken ??? waar zijn de DIEREN en MENSEN RECHTEN in NEDERLAND gebleven ???????????????????????

 • no-profile-image

  dierenvriend

  Wanner twijfelt VERBURG nu eens aan zchzelf ????????????????

 • no-profile-image

  melkgeitenhoudster uit winterswijk

  Laat ik nou toch altijd gedacht hebben dat Verburg als pleitbezorgster voor de Landbouw op zou gaan treden.
  Volgens mij moet ze heel snel bij Klink op schoot gaan zitten, dan zoeken we wel een nieuwe minister. Of geen... hebben toch geen verstand van zaken.

 • no-profile-image

  dirk

  Verburg twijfelt die Ik zie wel eens achter op vrachtwagens bij twijfel niet inhalen Maar dit is toch wel de q koorts op zijn kop zetten In de kamer alles beter weten zelfs op het verkeerde been zetten Oplossing deze dame per direct op non actief met de straf dat ze zich nooit meer met landbouw bemoeid Voorts alle kosten en inmaterielee schade vergoeden voor de geiteboeren vergoeden tot de laatse cent toe Dit geld ook voor alle ambtenaren die hier aan meewerken En uh cda hoe betrouwbaar in de kamer ziujn jullie eigenlijk door deze dame door dik en dun testeunen

 • no-profile-image

  geen boer

  ik heb het eerder vandaar ook al bij dat grote-grazer topic geschreven; deze week is Verburg 2 keer inhoudelijk door de Kamer gecorrigeerd; bij de bokken en nu bij de grote grazers op de Oostvaardersplassen. Dit feit, plus haar 'inhoudelijke' reacties hierop, zegt alles over haar deskundigheid en die van de LNV top. In toenemende mate begint pijnlijk duidelijk te worden dat deze mevrouw veel en veel te licht is voor deze functie. Buikspreekpop van haar voornamelijk juridisch geschoolde ambtelijke top-stoepschoonhouders. Ze wil erg graag flink en kordaat overkomen, maar heeft geen visie en gaat het ook niet krijgen. Daarnaast is het een financiële wanboel op haar ministerie, ze komt een miljoen per werkdag tekort over 2008. Wat boekjaar 2009 gaat brengen laat zich raden, met de rekening van Q-koorts te voldoen. Nee, een grote teleurstelling....

 • no-profile-image

  geitenhouder

  wat een zwak en slecht onderbouwend verhaal van die verburg. zo ken ik er ook nog één.
  Als Smit niet door andere instanties onderzoek had laten doen dan was het vandaag einde gweest voor de fam.smit en hadden zei vanaf vandaag geen of minder geiten in de stal gehad.
  Politiek ze zijn niet te vertrouwen en verburg kijk eens in de spiegel over jou eigen geloofwaardigheid ik denk dat de spiegel spontaan zal bartsen (FF naar Carglass)

 • no-profile-image

  gelderland

  Ooit dachten wij met het CDA op landbouw komen wij vooruit op een duurzame en verantwoordelijke manier van produceren,maar niets is minder waar,het zijn notabene de CDA ministers op landbouw en volksgezondheid die er een grote puinhoop van maken,naast het klakkeloos doden van gezonde dieren het achter laten van een geitensector die op leven na dood is,de ongeloofelijke puinhoop van natura 2000,hoe is het mogelijk dat men wetten aanneemt waarvan men niet eens de consequenties overziet.Zeg nooit bij natura 2000 wij wisten het niet,nee in mij bezwaren op natura 2000 heb ik u voor deze conseqenties en gevolgen gewaarschuwd, en oplossingen aan de hand gedaan.Men heeft de tijdgeest niet mee,maar nu worden er ongeloofelijk veel blunders gemaakt,men laat de sector achter in een grote onzekere puinhoop.

 • no-profile-image

  J.Schepers

  Heeft Verburg dan gisteren niet mee gekregen met het kort geding dat die PCR test van alle kanten rammelt, zelfs haar secondant mevrouw Bruske moest dit gisteren toegeven. Ik denk dat de politiek nu direct moet ingrijpen, door haar uit haar functie te halen als Landbouwminister voor er nog meer ongelukken gebeuren.

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  Mevrouw Verburg, ik hoop van harte dat U hier naar luistert! http://vimeo.com/9178051

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.