Home

Achtergrond

Verburg keurt brede weersverzekering goed

Minister Gerda Verburg heeft vier verzekeraars goedkeuring verleend om met subsidie een brede weersverzekering voor agrariërs aan te bieden.

In 2010 en 2011 geeft het ministerie tot maximaal 65 procent subsidie op de premie. In het verleden zijn een aantal smalle verzekeringen opgezet waarvan een deel met steun van de overheid. Een aanzienlijk aantal weerrisico’s bleef echter onverzekerd. Gewassen in het open veld tegen extreme weersomstandigheden verzekeren was bijvoorbeeld onmogelijk.

Doel van de ondersteuning is te komen tot een privaat instrument dat zelfstandig in de markt functioneert. Of de subsidie op de premie ook blijft na 2011 is dan ook niet zeker. Het beschikbare budget voor de tegemoetkoming is 8,45 miljoen euro. Bij overschrijding van het budget wordt het percentage verlaagd.

Aanbieders zijn AgriVer, Vereinigte Hagel, Onderlinge Weerschade Verzekering en de Onderlinge Fruittelers Hagelverzekeringsmaatschappij. De subsidie moet worden aangevraagd bij Dienst Regelingen.

De aanleiding voor het opzetten van een brede weersverzekering was de waterschade door overvloedige regenval in 1998. De overheid vergoedde toen de schade omdat de schade voorheen niet te verzekeren was.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.