Home

Achtergrond

'Verbruik graan voor industrie neemt toe'

Het verbruik van graan voor industriële verwerking komt dit seizoen wereldwijd op 257 miljoen ton.

Dat is 18 miljoen ton meer dan in het vorige seizoen 2008/2009, een stijging van 7,5 procent.

Dat meldt het Productschap Akkerbouw (PA) in het Weekbericht Granen op basis van gegevens van het International Grains Council (IGC). In dit seizoen, dat loopt van 1 juli 2009 tot en met 30 juni 2010, wordt 135,7 miljoen ton graan gebruikt voor bioethanol. Dat is ruim de helft van alle industrieel verwerkte graan. Vorig seizoen is 119,3 miljoen ton graan verwerkt tot bioethanol.

Dit seizoen 2009/2010 wordt wereldwijd 33,4 miljoen ton brouwgerst verwerkt tot mout. Dat was 33,1 miljoen ton in het vorige seizoen. Het graanverbruik voor de zetmeelproductie is opgelopen van 85,6 miljoen ton vorig seizoen naar 86,8 miljoen ton dit seizoen.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw is verbaasd over de stijging. "Zetmeel wordt veel toegepast in de autoindustrie, bouw, kleding en papier. Door de economische crisis was een daling verwacht."

Het IGC verwacht dat de EU dit seizoen 7,8 miljoen ton graan verwerkt tot bioethanol Vorig seizoen was dat 2,3 miljoen ton.

De PA-woordvoerder verwacht dat het graanverbuik voor bioethanol volgend seizoen 2010/2011 verder stijgt. "In Nederland en het Verenigd Koninkrijk gaan grote bioethanolfabrieken draaien. Daardoor zal in de EU het graanverbruik voor bioethanol minstens 4 miljoen ton stijgen."

Of registreer je om te kunnen reageren.