Home

Achtergrond 206 x bekeken

Verboden te roken in eenmanskroeg

Cafés zonder personeel moeten volgens een uitspraak van de Hoge Raad de asbakken van tafel halen, want het rookverbod geldt voor hen.

In tegenstelling tot de gerechtshoven in Den Bosch en Leeuwarden, die de cafés De Kachel (Groningen) en Victoria (Breda) vrijspraken, vindt de Hoge Raad dat het rookverbod in de Tabakswet verankerd is.

De Kachel en Victoria werden vrijgesproken van overtreding van het in juli 2008 opgelegde rookverbod, onder meer omdat volgens de gerechtshoven de wet geen grondslag bood voor het verbod. Ook bepaalde de rechter door het rookverbod ongelijkheid was ontstaan tussen kroegen met en zonder personeel.

De Hoge Raad heeft de zaken van deze twee cafés verwezen naar het hof in Arnhem, dat opnieuw moet bepalen of de kroegen schuldig zijn aan het schenden van het verbod. Dat hof moet er dan van uitgaan dat het rookverbod van inmiddels demissionair minister Ab Klink geldig is. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft sinds de invoering van de ban op het roken in horecagelegenheden De Kachel en Victoria diverse keren beboet.

Zowel Klink als de voorstanders van het rookverbod reageerden verheugd op de uitspraak van de Hoge Raad. Anti-rookorganisatie Stivoro vindt het goed nieuws voor de volksgezondheid en verwacht dat de minister duidelijk maakt dat alle horecagelegenheden zich aan het verbod dienen te houden.

Clean Air Now wil dat het verbod per direct weer gehandhaafd wordt en dat de controles bij eenmanszaken in de horeca weer op gang komen. Die werden afgelopen zomer tijdelijk stilgelegd, na de vrijspraken van de hoven in Den Bosch en Leeuwarden; voor veel kleine horecabazen reden roken in hun zaak (weer) toe te staan. Koninklijk Horeca Nederland wijst erop dat de uitspraak van het hoogste rechtscollege duidelijkheid schept voor de ondernemers.

De kleine horecaondernemers gaven te kennen dat ze blijven vechten tegen het rookverbod, dat hen volgens eigen zeggen handenvol geld kost. Het verbod schept ongelijkheid tussen hen en de zaken die wel personeel hebben, zeggen ze. De eenmanscafés, verenigd in de stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer, vinden dat ze onevenredig hard getroffen worden doordat ze vaak geen geld en ruimte hebben voor een aparte rookruimte.

Gerard Sannes van De Kachel is teleurgesteld over het arrest van de Hoge Raad. ,,Dit betekent dat het hele geintje weer opnieuw begint'', zei hij. Hij zei bij het hof Arnhem te willen vasthouden aan de argumenten die hij eerder heeft aangedragen bij het gerechtshof in Leeuwarden. Het gelijkheidsbeginsel komt daarin prominent naar voren. Eigenaar Tonny van Haperen van Victoria gooit de handdoek niet in de ring. De asbakken blijven voorlopig gewoon op tafel staan, zo klonk het strijdbaar vanuit Breda. Beide kroegbazen geven aan dat de gerechtelijke procedures hen veel geld kosten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.