Home

Achtergrond 8 reacties

Veel onduidelijk over bedrijfsplannen

Voor veel varkenshouders is nog niet duidelijk aan welke voorwaarden ze moeten voldoen op het gebied van ammoniakemissie.

Dat zegt voorzitter Wyno Zwanenburg van de NVV. Daardoor loopt het met het indienen van bedrijfsontwikkelplannen (BOP) door varkenshouders nog niet hard.

Zoals bekend moesten intensieve veehouderijbedrijven officieel voldoen aan de ammoniakemissieregels van het besluit huisvesting. Er is echter een overgangsregeling afgesproken tot 2013. Daarvoor moeten bedrijven voor 1 april aanstaande een bedrijfsontwikkelplan indienen bij hun gemeente waarin ze aangeven of het bedrijf doorgaat na 2013 en zo ja hoe dan aan de emissienormen wordt voldaan.
Zwanenburg wijst er op dat er nog steeds onduidelijkheid is over de Natura 2000-gebieden. "Nog steeds weten bedrijven in de omgeving van die gebieden niet waar ze aan toe zijn", aldus Zwanenburg. "Die bedrijven kunnen dus niet plannen." De NVV-voorzitter wijst er verder op dat gemeenten ook verschillend omgaan met de regels.

Zwanenburg meldt verder dat hij een brief wil schrijven over de gerezen situatie en de onduidelijkheden aan minister Cramer van Vrom.
Ook Annechien ten Have bevestigt dat er nog veel onduidelijkheden zijn. "Wij adviseren daarom onze leden om in de BOP’s zo veel mogelijk scenario’s op te nemen. Varkenshouders moeten in ieder geval hun plannen zoveel mogelijk voorbereiden." Ook bij LTO  is het probleem van de verschillende benadering door gemeenten bekend.

Erik van der Hijden van accountantsbureau ABAB meldt dat veel bedrijven wel degelijk bezig zijn om zich voor te bereiden. "Wij zijn meestal als ABAB indirect betrokken bij de planontwikkeling, met name als het om de financiële kant van de zaak gaat. Bedrijven moeten duidelijke keuzes maken en consistent zijn. Stoppen is ook een keuze."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  PingPing

  Als ik intensieve veehouder was dan konden ze van mij allemaal de pot op. Het eerste die in Den Haag. Wat wordt deze sector toch bedonderd zeg. Niet te filmen. Je kunt bijna niet begrijpen dat je zo weggezet wordt in Nederland.
  Nu is dat niet helemaal waar. Er is nog 1 sector in de landbouw die helemaal beduveld wordt. Dat zijn de geiten- en schapenhouders.
  Die boer in de middenjaren tachtig had gelijk toen hij zei: Er is een afschotvergunning gegeven voor boeren in Den Haag.

 • no-profile-image

  Han

  Hoe meer plannen en ideeen je inlevert bij d eoverheden m.b.t. de varkenshouderij, te meer tijd en mogelijkheden geef je de Actie groepen voor >Dierenwelzijn< om mogelijkheden te zoeken voor Bezwaarschriften. Het doet mij denken aan het oude Moskou.

 • no-profile-image

  J.Schepers

  Als die klimaat rapporten vol leugens zitten, kunnen wij toch niet op afgerekend worden als varkensboeren, dus voor LTO een grote kans om zijn image op te poetsen en die BOP plannen onmiddellijk af te schieten.

 • no-profile-image

  voorlichter

  Geef aan dat je wilt stoppen, heb je nog tijd zat voor je plannen, er is nog veel te veel onduidelijk, misschien komen er nog wel betere middelen via het voer, of andere goedkopere aanpassingen, zet wel in de brief duidelijk dat je evt nog verder wilt maar dan zal voldoen, als je nu duur investeert kun je er nog minimaal 30 jaar voor platliggen met deze prijzen

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Ha, ha, ha, de LTO zeker.

 • no-profile-image

  Boer

  Tjonge jonge. Met dat volk moet je de oorlog winnen. Zwanenburg laat die N2000 gebiedden maar even zitten. Stap 1 is mijns inziens het huren van een goede advocaat en een handvol scheikunde specialisten om dat rare ammoniak en metaan fabeltje onderuit te halen. Dat is de eerste prioriteit. Als daar niks aan gedaan wordt zullen duizenden boeren moetten stoppen of heel veel Euro's investeren voor jan lul.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dat is inderdaad het enige goede wat een belangenbehartiger moet/kan doen. Neem in het onderzoek dan ook meteen even het zgn. "mestoverschot" mee. Een onderzoeksvraag kunt u vinden op de Volkskrant Betacanon onder "landbouw", (nr.34). Dit is een onderzoeksvraag opgesteld door Henk van der Pol uit Tollebeek (die hier al jaren mee bezig is), n.a.v. een gesprek met LNV. Hoewel LNV zelf een overeenkomst heeft getekend n.a.v. dat gesprek, weigert zij dit uit te voeren.

 • no-profile-image

  gerrie

  BOP is een grote FLOP. Laat overheid maar handhaven. Hier hebben ze de capaciteit niet voor. Kabinet staat toch op springen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.