Home

Achtergrond

Veel meer zuivelexport naar China

Veel regio’s hebben in de eerste negen maanden van 2009 minder zuivel geïmporteerd dan in dezelfde periode in 2008. Er gingen minder kaas, boter en poeders naar Rusland, Zuid-Amerika, Europa en Oceanië.

Daartegenover stond dat er juist meer zuivel uitgevoerd werd naar het Midden-Oosten, Afrika en Azië. Dit blijkt uit cijfers van Productschap Zuivel. De VS verloor als exporteur terrein, Oceanië pakte winst.

De zuivexport naar Aziatische landen lag dus hoger, maar was geflatteerd. Veel landen, zoals Japan en Zuid-Korea, importeerden veel minder. Maar China zette alles op z’n kop.

De Chinese invoer van niet-mager melkpoeder steeg, door het binnenlandse melamineschandaal, met 370 %. Daarmee werd China de op één na belangrijste importeur van dit product. Wat opvalt is dat de EU nauwelijk van het melamineschandaal heeft geprofiteerd. Nieuw-Zeeland voorzag in ruim 90 % van de groei.

Ook de Chinese import van mager melkpoeder (plus 31 %), boter (plus 127 %) en kaas (plus 16 %) steeg fors.

In het Midden-Oosten nam de zuivelimport toe. Saoedi-Arabië was de enige valse noot in dit geheel. Dat land importeerde vooral veel minder niet-mager melkpoeder (min 27 %) en kaas (min 17 %).

De Afrikaanse zuivelimport steeg ook. Vooral Egypte sprong in het oog. Dat land importeerde in 2009 twee keer zoveel boter als in 2008. Ook de Egyptische invoer van mager melkpoeder nam sterk toe: plus 47 %.

prognose:

Veel rek in zuivelexport naar China

Of registreer je om te kunnen reageren.