Home

Achtergrond

Van Rompuy: vanaf 2011 elke maand een EU-top

EU-president Herman Van Rompuy wil met ingang van 2011 elke maand een EU-top organiseren.

Hij zei dat vandaag in een interview met de Vlaamse publieke omroep VRT. Volgens Van Rompuy maakt de grote agenda van de EU een hogere frequentie van bijeenkomsten van de regeringsleiders noodzakelijk.

De Belg zinspeelde enkele weken terug ook al op een uitbreiding van het aantal toppen, maar noemde daarbij geen ingangsdatum. Premier Jan Peter Balkenende liet toen weten daar weinig voor te voelen. Balkenende vindt vier EU-toppen per jaar voldoende.

Van Rompuy ging ook in op de beledigingen die de Britse Europarlementariër Nigel Farage hem afgelopen week naar het hoofd slingerde. De eurosceptische Farage noemde Van Rompuy iemand met charisma van een dweil en het uiterlijk van een bankbediende.

De EU-president betitelde het optreden van de Brit vandaag als een zielige vertoning, waar hij met plaatsvervangende schaamte naar had gekeken. Van Rompuy maakt zich wel zorgen over de verruwing in de politiek. "Er is te veel agressie in de samenleving.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.