Home

Achtergrond 271 x bekeken 2 reacties

Van Luijk: genoeg van Belgische kritiek op tuinbouw

De Belgische veilingen moeten ophouden naar de Nederlandse tuinbouw te wijzen in relatie tot de afzetcrisis.

Volgens Hans van Luijk, directeur van telersvereniging Versdirect.nl, doet kritiek van veilingdirecteuren op de Nederlandse productiegroei het goed bij de achterban, maar profiteert België van de Nederlandse productie.

"Voor de achterban is het leuk wijzen naar de Nederlandse tuinder en zijn afzet maar als het eigen afzetvolume daalt dan is de Ollander plots een graag gezien aanvoerder voor de veiling. En ook de Nederlandse exporteur is een graag geziene koper. Zonder deze koopkracht was het vermarkten voor de Belgische veilingen een heel stuk moeilijker geweest." Van Luijk zegt dat in een weblog. Van Luijk pleit voor samenwerking. "Voor een goede samenwerking is respect voor je partner en buurman een allereerst uitgangspunt."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    neerinck geert

    Samenwerking is een bittere noodzaak. Zowel binnen de belgische veilingen als daarbuiten. Onze afnemers worden als maar groter en als we nog mogen (willen) leveren worden we verplicht aan al hun grillen te voldoen, zoals er op vandaag allerlei lastenboeken bestaan die veelal een commerciele zet zijn. Ook zijn wij tuinders (ondernemers) die er soms van overtuigd zijn dat we het beter kunnen dan onze buurman of door mee te doen aan alle grillen van onze afnemers er zo een stapje voor te zijn op anderen. Het zit niet in ons bloed om (hard, als één blok) samen te werken, met als resultaat op vandaag. Dat we als zelfstandigen gestart zijn maar op vandaag werknemers geworden zijn die grote financiele risico's nemen.

  • no-profile-image

    teler

    inderdaad zoals u zegt, samenwerking en respekt voor elkaar. maar in de praktijk komt het er gewoon op neer dat als in nederland de prijs instort er gedumpt word op de belgische veiling.natuurlijk met medeweten en goedkeuring van de heren direkteuren in belgie .nog een tip voor de hollanders : vraag het belgische keurmerk flandria aan, ik heb vernomen dat het niet aan een bepaalde regio verbonden is dus mijn plan is om in spanje te telen onder het flandria label en dan volop te vermarkten via de veiling. kan niet anders dan goed gaan ......

Of registreer je om te kunnen reageren.