Home

Achtergrond

Valentijnsdag zorgt voor drukte bij kaasmakers

Het is topdrukte bij Karin en Sjaak van Veen in Zoeterwoude.

Speciaal voor Valentijn heeft Karin van Veen vanaf januari ongeveer vierhonderd hartvormige kazen gemaakt. "Er is rond Valentijn veel vraag naar de hartjes." Zowel via de groothandel als via de huisverkoop worden de hartvormige kazen verkocht. De harten worden niet alleen aan geliefden gegeven, maar ook als relatiegeschenk. "Een exclusieve kledingzaak in Den Haag heeft een hele partij hartkazen besteld om deze mee te geven aan de klanten." De familie Van Veen won vorig jaar de titel Agrarisch Ondernemer van het jaar. "Het was een heel bijzonder jaar, met als een van de hoogtepunten een diner met Prins Willem Alexander en Prinses Máxima. Over enkele weken worden de genomineerden voor de titel van 2010 bekend. Foto Henk Bouwman

Loonwerker Wytze Kramer uit het Friese Nijland rijdt stalmest uit over een perceel grasland in Abbega. Het uitrijdseizoen begint lastig. "Door de weersomstandigheden kunnen we niet volle bak aan de slag. Normaal rijden we in deze tijd zes dagen per week drijfmest uit, maar dat gaat dit jaar niet. We rijden de stalmest van kalveren en paarden uit over het grasland." De mestverspreider heeft door het schotelstrooisysteem een werkbreedte van 18 meter. "Dan kun je tenminste een beetje opschieten", zegt de loonwerker. Foto Alex de Haan

Een agrarische bijeenkomst over de perceelsgistratie is goed voor volle zalen. Zo ook in het dorpshuis van Feerwerd in Groningen. Extra publiekstrekker was Vara-ombudsman Peter Hilhorst (leunend op tafel), die langskwam. Volgens beleidsmedewerker Wybren van Straalen van LTO Noord heeft minder dan de helft van de 60.000 grondeigenaren met een inlogcode al ingelogd bij de Dienst Regelingen. Slechts 2 of 3 procent heeft wijzigingen doorgevoerd. Slechte bereikbaarheid van de website en boosheid over de kwestie strijden daarbij om voorrang. Foto Jan Bouwman

Bert van de Heijde uit het Ingen in de Betuwe kapt oude hoogstam kersenbomen. De vorige eigenaar van de boomgaard heeft bij de aanplant de bomen te dicht op elkaar geplant. "Daardoor gaan ze als een conifeer omhoog staan en verstikt de boom", aldus Van de Heijde. "Nu moet ik ze om en om weghalen, maar eigenlijk had dat al tien jaar geleden moeten gebeuren. Ik ben begonnen voordat er knoppen in komen." Het hout van de bijna veertig bomen gebruikt Van de Heijde als grondstof voor de kachel. Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.