Home

Achtergrond 187 x bekeken

Val kabinet ook groot nieuws in buitenland

De val van het kabinet in Nederland was ook meteen groot nieuws in het buitenland, ondanks het tijdstip, midden in de nacht, waarop het nieuws naar buiten kwam.

De Britse omroep BBC meldde het nieuws als hoofditem op zijn website. 'Dutch cabinet collapses in dispute over Afghanistan' , luidde de kop van de BBC, ofwel 'Nederlands kabinet valt om meningsverschil over Afghanistan'. Ook andere grote buitenlandse media, zoals de Arabische nieuwszender al-Jazeera, het Chinese staatspersbureau Xinhua en het Amerikaanse CNN brengen de breuk prominent. Kranten als The New York Times en The Washington Post hebben geen eigen berichtgeving. Beide kranten plaatsen een stuk van persbureau AP.

De val van Balkenende is groot nieuws in Duitsland. Een correspondent van de publieke omroep ARD schrijft een lang verhaal over de crisis op de website. Nederland heeft waarschijnlijk twee keuzes, aldus de correspondent. Een linkse regering met Wouter Bos aan de leiding of een rechtse regering van CDA, Christen Unie en PVV. Alle Duitse kranten en weekbladen meldden het nieuws groot op hun websites.

De Vlaamse publieke radio VRT stelde voorzichtig vast dat het ,,toch wel opmerkelijk is'' dat dit al het vierde kabinet is van premier Balkenende dat voortijdig sneuvelt. De Vlaamse kranten wijzen verschillende zondebokken aan voor de crisis. De Gazet van Antwerpen wijst naar Balkenende, die ,,uiteraard al langer wist dat de PvdA-fractie sowieso tegen een nieuwe missie in Uruzgan was. Maar hij gokte erop dat Bos, onder voorwaarden, wel bereid zou zijn de mogelijkheden te onderzoeken.''

Krant Het Laatste Nieuws wijst de vinger echter naar Wouter Bos. Die zou de hete adem van de kiezer voelen door de historisch slechte peilingen vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Kwaliteitskranten zoals het Spaanse El Pais, het Franse Le Monde en het Italiaanse la Repubblica plaatsen grote stukken van hun correspondenten op hun websites over de politieke crisis in Den Haag. La Repubblica rept over ,,een harde persoonlijke nederlaag voor de jonge centrumrechtse politicus''. De 53-jarige Balkenende mag jong lijken vergeleken met Italiaanse politici als president Giorgio Napolitano (84) en premier Silvio Berlusconi (73). De gemiddelde leeftijd van politici ligt in Italië hoger dan in Nederland, met parlementariërs als de 100-jarige senator Rita Levi-Montalcini. Senator en oud-premier Giulio Andreotti (91) gaat al meer dan zestig jaar mee in de Italiaanse politiek.

La Repubblica herinnert eraan dat 'velen' Balkenende vergelijken met romanfiguur Harry Potter. De correspondent van de krant herinnert er tevens aan dat het premierschap van Balkendes voorganger Wim Kok ook eindigde naar aanleiding van een militaire missie: het tweede Paarse kabinet stapte in 2002 op na de publicatie van het NIOD-rapport over Srebrenica.

La Repubblica vreest voor een ,,onzekere politieke toekomst van het koninkrijk van de Oranjes''. Na vervroegde verkiezingen kan de vorming van een nieuw kabinet moeilijk worden, en ,,men vreest voor de opkomst van de populisten van Wilders, voor de achtergrond van voortdurende spanningen tussen Hollanders en immigranten van de islamitische godsdienst''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.