Home

Achtergrond 275 x bekeken

Vaccinatie brengt hoop

De dieren op melkleverende schapen- een geitenhouderijen moeten voor 1 juni zijn gevaccineerd tegen Q-koorts. Dat geldt ook voor opfokbedrijven.

Dit is een aanzienlijke vervroeging van de deadline, want eerder gold 1 januari 2011 als limiet.
De mededeling van minister Verburg is meer dan welkom. Hoe sneller de veestapel gevaccineerd kan worden hoe beter. Verburg maakt duidelijk dat zij er toch in is geslaagd om voldoende vaccin in te slaan voor de verplichte vaccinatiecampagne.

De vaccinatiecampagne zal een uitdaging worden voor dierenartsen. De campagne begint op 1 april en moet vervolgens binnen twee maanden afgerond zijn. Daar komt bij dat het aflammerseizoen tot half mei loopt, waardoor op sommige bedrijven pas na deze tijd gevaccineerd kan worden. De vaccinatie is bedoeld voor niet-drachtige dieren. Ook de verplichte dubbele vaccinatie, met een tussenperiode van drie weken, maakt het een logistieke uitdaging.

Desondanks is het goed nieuws. Het geeft hoop voor de geitenbedrijven, die al geruime tijd over hun toekomst in zitten. Het ziet ernaar uit dat de sector in juni, met een volledig gevaccineerde veestapel, klaar is voor het opheffen van het fokverbod. En hoop, dat is iets waar de geitensector dringend behoefte aan én recht op heeft.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.