Home

Achtergrond 5 reacties

VVD: vergunning Nb-wet schrappen

De VVD wil dat de vergunning vanwege de Natuurbeschermingswet (Nb-wet) in het geheel wordt geschrapt. Kamerlid Janneke Snijder heeft dit vanmiddag in een motie gevraagd.

Onduidelijk is of de motie op een meerderheid kan rekenen. CDA, SGP, en ook PVV en Christenunie hebben ook veel problemen met de gevolgen van de Nb-wet voor de agrarische sector. CDA en SGP deinzen terug voor de mogelijk verstrekkende consequenties van de motie.

Volgens Snijder vragen de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn helemaal niet om een tijdrovende en kostbare vergunningprocedure. Ook in landen als Frankrijk en Duitsland wordt daar volgens haar niet om gevraagd.

Minister Verburg stelt dat de Habitatrichtlijn voorschrijft dat getoetst moet worden op negatieve gevolgen op de natuur. Ze heeft aanneming van de motie daarom ontraden. “U suggereert een schijnoplossing, dat moeten we niet doen.” Verburg bevestigde het vermoeden van Esther Ouwehand (PvdD) dat het schrappen van de vergunning mogelijk tot meer onduidelijkheid voor ondernemers leidt.

CDA en Christenunie dienden een motie om Verburg tot spoed te manen. De minister moet voor 15 juni duidelijkheid geven over stikstof, water en sociaal-economische gevolgen van het Natura-beleid. Zolang die duidelijkheid er niet is, zei Ernst Cramer (CU), kunnen Natura 2000-gebieden niet worden aangewezen. De EU legt Nederland op dat laatste voor 7 december te doen.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  telg

  Misschien een commisie oprichten om het geheel te onderzoeken met de kennis van vandaag. Dat werkt ook altijd versnellend!!!

 • no-profile-image

  Wie is finalist van de boeren en tuinders race

  Het is verkiezingstijd. Je bent er verschrikkelijk laat mee madame. Had je 4 jaar geleden moeten roepen. Of nog eerder. Want zolang zit NL al op ramkoers met: De begroting, de Staatschulden en het bedotten van de belastingbetalers door landbouwgronden aan te kopen voor Natuur. Landbouw is natuur en dat hebben alle politici zeer slecht begrepen. Met ad hoc politiek is ingespeeld op de EU-milieu wensen. En de massahysterie in NL doet de rest.
  De schade door het adhoc-beleid zal de mens in Nederland wel aan het werk houden. Wat een puinhoop is er toch ontstaan in een pakweg 20 jaar in Nederland. Het lijkt wel of het 1 groot industrieterrein is geworden. Er is nog nooit zoveel schade aan de natuur gebracht als de laatste 10 jaar. Zelfs in de dorpen én steden. Al het groen is er gesloopt en de mens wil er niet zo graag meer wonen.
  De interesse bij de bevolking voor het platteland is toegenomen. Tja, de mensen kijken graag naar de omstandigheden op het platteland. En dat kan nu met boer zoekt vrouw. Daar kun je nog zonder hectiek leven in een mooie groene omgeveving. Het zal voor velen van hen een droom blijven.
  Mede ook omdat het aantal boeren en tuinders drastisch blijft afnemen. Hoe zou dat toch komen.

 • no-profile-image

  gert

  In Nederland moet alles met langdurige procedures,dat is goed voor de werkgelegenheid van ambtenaren

 • no-profile-image

  jan

  Beste heer Cramer, er zíjn al gebieden definitief aangewezen. Zoals bijv de Peel. Door het stikstofconvenant van ZLTO/ LLTB moeten 80-90 bedrijven hun deuren sluiten.

 • no-profile-image

  Mannes Lohuis

  Het word hoog tijd dat er op basis van FEITEN !!!!!!! wetgeving word gemaakt .
  En niet op basis AANNAMES en VERONDERSTELLINGEN, het hele gezeik van natura 20000000000000000000 gaat HELEMAAL nergens over

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.