Home

Achtergrond

VNG wil streng toezicht op asbestbedrijven

Bedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels rond asbestverwijdering moeten strenger worden aangepakt.

Dat heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vandaag laten weten aan de Tweede Kamer. Het parlement vergadert donderdag over het onderwerp.

Volgens de VNG zijn de meeste asbestslachtoffers mensen die beroepsmatig met asbest in aanraking komen. Toch zijn er nog steeds bedrijven die het niet zo nauw nemen met de veiligheid en hun medewerkers onnodig aan risico's blootstellen, aldus de VNG. Bovendien wordt veel asbest nog illegaal verwijderd, uit onwetendheid of om procedures en hogere sloopkosten te voorkomen. Gemeenten zouden hierop moeten toezien, maar beschikken vaak niet over het benodigde budget of de capaciteit voor strenger toezicht.

Actief tegengaan van illegale sloop is voor gemeenten alleen een onmogelijke opgave. Hulp van onder meer politie en justitie is onontbeerlijk, vindt de VNG. De vereniging pleit voor een landelijke publiciteitscampagne om de bevolking bewust te maken van de gevaren van asbest en van het belang van deugdelijke sloop.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.