Home

Achtergrond

VGB overweegt acties tegen beeldveilen

Het beeldveilen bij bloemenveiling FloraHolland voldoet nog steeds niet aan de wensen van groothandelaren.

Dat zegt de brancheorganisatie voor de groothandel in bloemen en planten VGB. De VGB pleit voor harde afspraken met de veiling en dreigt met acties.

Bij beeldveilen komen de producten niet meer fysiek langs de klokken maar wordt gekocht op basis van foto’s en digitaal aangeleverde informatie. Maar beide zijn volgens de VGB goeddeels onbetrouwbaar.

De VGB vindt dat er actuele foto’s van aangevoerde partijen moeten worden getoond in plaats van standaardfoto’s. TNO onderzoek, recent uitgevoerd bij groothandelaren, bevestigt deze handelsvereisten. Ook de rest van de gegevens moet voor minstens 95 procent kloppen.

De VGB is voorstander van ontkoppeling van logistiek en prijsvorming op de veiling, waartoe beeldveilen een van de middelen is. "Wij zijn niet tegen beeldveilen, maar FloraHolland voert het versneld in, terwijl de bijbehorende informatievoorziening faalt. Dan is zij er gewoon niet klaar voor," zegt directeur Robert Roodenburg.

Of registreer je om te kunnen reageren.