Home

Achtergrond

Urk komt met alternatief voor megawindpark

Urk probeert nog één keer de minister van Economische zaken ervan te overtuigen dat er een prima alternatief is voor het geplande megawindmolenpark in de Noordoostpolder.

"Respecteer toch dit gebied'', zei burgemeester Jaap Kroon vandaag. De gemeente heeft een documentaire gemaakt, waarmee de burgervader binnenkort ook naar de Tweede Kamer gaat.

Urk is niet tegen windenergie, maar wil dat het geplande windmolenpark zeker de helft kleiner wordt en dat een combinatie wordt gemaakt met zonne-energie, aardwarmte en biogas. Kroon spreekt over een 'sterk, gefundeerd, geloofwaardig en toekomstgericht' alternatief voor het windmolenpark dat nu een groot deel van het zicht op het historische dorp ontneemt.

"Hoe haal je het in je hoofd om op 50 meter afstand van de gemeentegrenzen drie rijen dik windmolens van 200 meter hoogte neer te zetten'', vroeg Kroon zich hardop af. "Dat is respectloos.''

Het grootste windmolenpark van Nederland moet vanaf 2012 ongeveer 1,2 miljoen mensen voorzien van energie. Omdat de molens niet op Urker grondgebied komen, heeft de gemeente weinig in te brengen. Provinciale Staten van Flevoland hebben minister Maria van der Hoeven (Economische zaken) geadviseerd om geen windmolens te bouwen op twee dicht bij Urk gelegen dijken. Urk beraadt zich ondertussen op eventuele vervolgstappen bij de Raad van State en de Europese Unie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.