Home

Achtergrond 2 reacties

Univeg introduceert met eigen appelras nieuw afzetmodel

Het Belgische handelsbedrijf Univeg introduceert met twee eigen nieuwe appelrassen een nieuw afzetmodel voor de fruitteelt.

Telers investeren in de aanplant, maar krijgen over een langere periode een kostprijsgarantie voor de opbrengst. Volgens Peter Hostens, directeur van Univeg België is dat een model dat ook op andere producten is toe te passen.

Volgens Filip Fowette, directeur van de Belgische Fruitveiling (BFV) is dat een vorm van contractteelt. Hij heeft twijfels. "Dit is tegen de aard van het beestje van de fruitteler. " Veiling Haspengouw is direct betrokken bij de afzet en productie via Univeg, maar wil niet reageren. BFV bleef buiten de ontwikkeling, maar zal toch zelf een standpunt gaan bepalen in de Raad van Bestuur.

Volgens Hostens betalen telers bij aanschaf van de bomen een royalty aan Univeg, eigenaar van de rechten op de rassen. De volumegroei zal gecontroleerd zijn, om de markt niet te overvoeren.

De ondernemersrisico’s in de teelt, zoals hagelschade, zijn voor de telers. Hostens: "Daar kunnen ze zich tegen verzekeren." De productiekosten worden terugverdiend via de kostprijsgarantie.

Univeg mikt op supermarkten in België, maar ook Nederland, die het ras exclusief mogen voeren. Albert Heijn is de Nederlandse klant van Univeg. De supermarktketen liet eerder weten 'op korte termijn' niet te werken aan een exclusief ras, dat moet concurreren met duurdere rassen als Kanzi, maar ook een alternatief is voor Jonagold. Volgens Hostens zullen supermarkten zich steeds vaker willen onderscheiden met exclusieve producten.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Jac

    Leuk idee maar ik geloof er helemaal niets van. Kostprijs garantie geven aan de telers? en wie bepaalt die kostprijs? wat wordt er meegenomen in de kostprijs? als het werkelijk de garantie is dat de gehele kostprijs, incl. eigen arbeid, vergoeding eigen vermogen en noem maar op, wordt vergoed dan is dit de enige, of in ieder geval een van de weinige appels waarvoor de teler ooit kostprijs uitbetaald heeft gekregen.... Dus er zal wel ergens een addertje onder de grasbaan zitten...

  • no-profile-image

    Teun Tuinder

    Dus jij verkoopt liever onder kostprijs.....hoe lager de prijs hoe meer dat je gaat produceren ?

Of registreer je om te kunnen reageren.