Home

Achtergrond 1 reactie

Uienimportstop Senegal 'geen probleem'

Senegal schorst de uienimport tot 31 augustus 2010. Het Afrikaanse land kan zelf in zijn behoefte voorzien.

Dat meldt het Bureau Uienmarkt Informatie (BAI) op basis van een brief van het Agence de Régulation des Marchés (ARM).

De Senegalese regering concludeert dat het productieniveau van de uien is opgelopen van 40.000 ton in 2003 naar 150.000 ton in 2009. De productieverwachting voor 2010 is 180.000 ton uien. Dit moet aan de behoefte van het land voor een periode van zeven maanden voldoen. Het BAI benadrukt dat het opmerkelijk is dat Senegal dus ook in staat denkt te zijn om tijdens de Ramadan de vraag met eigen oogst in te vullen.

Geen probleem voor de Nederlandse uienexport, zegt Jaap Wiskerke van het Zeeuwse pakstation JWK Wiskerke Onions. "Nu gaan er wat minder uien naar Afrika en meer daar Europese landen", legt Wiskerke uit. "Rusland heeft totaal geen uien. Daar gaan er dus ontzettend veel naartoe. Maar ook Spanje heeft een tekort, net als veel andere Europese landen. Natuurlijk is het mooier als grenzen openblijven; hoe meer vraag des te beter. Maar het is geen probleem om onze uien kwijt te raken. Het is eerder lastig om aan de grote vraag te kunnen voldoen."

De uienmarkt staat er beter voor dan Wiskerke onlangs voorspelde. "Ik had na vijf weken stijging een kleine prijscorrectie verwacht in de maand februari. De markt is toch sterker dan verwacht. De telersprijs stijgt. We betalen 25 cent op begin maart."

Het BAI meldt verder dat volgens marktkenners de vraag vanuit onder meer Polen deze week toeneemt. De eigen Poolse uien zijn voor een groot deel verwerkt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Patricia Detering

    Ik ben net terug uit Senegal en het verbaasde mij enorm te zien dat er in vele winkeltjes grote zakken met uien uit nederland lagen!!
    Senegal kan best in zijn eigen behoefte voorzien en zeker in het vruchtbare Casamance

Of registreer je om te kunnen reageren.