Home

Achtergrond 14 reacties

USDA verwacht hogere prijzen voor gewassen komende tien jaar

De vraag naar landbouwgewassen neemt toe. Daardoor zullen de prijzen in de toekomst op historisch hoge niveaus komen.

Dat voorspelt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in het rapport 'Agricultural Projections to 2019'. Het USDA beschrijft in het rapport de belangrijkste ontwikkelingen tot en met 2019 op de landbouwmarkten.

Volgens het USDA herstelt de economie. In de komende tien jaar wordt een gemiddelde jaarlijkse groei gerealiseerd van 3,3 procent. Bovendien groeit de wereldbevolking. Hierdoor neemt de vraag naar voedsel toe. En de olieprijs gaat verder omhoog.

De VS produceren de komende jaren meer bioethanol, alhoewel de stijging de komende tien jaar kleiner is dan in de laatste jaren. Voor de productie van bioethanol wordt veel mais gebruikt. Ook in de EU, Brazilië, Argentinië en Canada stijgt de productie van biobrandstof. De stijging zal zich echter pas voordoen als de economische recessie ten einde is, stelt het USDA.

Dit heeft tot gevolg dat de prijzen voor gewasssen gaan stijgen. "De gewasprijzen zijn gedaald sinds de piek in 2008", schrijft het USDA in het rapport. "Maar ze zullen op een historisch hoog niveau komen, boven het niveau van vóór 2006. De stijging wordt versterkt doordat de dollar steeds zwakker wordt ten opzichte van andere muntsoorten."

Door de hogere prijzen gaan boeren meer produceren. Maar dat is onvoldoende om de stijging van de vraag bij te houden, stelt het USDA. "In veel landen is de mogelijkheid beperkt om het areaal landbouwgrond uit te breiden. Bovendien stijgt de productiviteit maar langzaam."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Mooie propaganda van Uncle Sam om met valse voorwendselen boeren te motiveren om vooral door te blijven ploeteren. "Er is licht aan het einde van de tunnel" roepen ze, maar vergeten de lengte van de tunnel te beschrijven. Ach ja, zo lieten ze vroeger honden in een tredmolen lopen, waarbij het vlees voor het arme beestje nét te hoog was gehangen om er aan te komen.

 • no-profile-image

  Sybren

  Men wil kennelijk niks leren!!!!!! Weer meer en meer productie toejuigen totdat de markt weer overvol wordt en prijzen weer neer gaan donderen . En Oboema gaat die bioethanol subsidieren. Melkveehouders moeten zelfvoorzienend zien te raken. Vooral veel grote bedrijven in de USA kopen veel voer aan.

 • no-profile-image

  Sybren

  Gelijk heb je, Keutelboer. Vooral als men weer mais begint te verbouwen voor ethanol.

 • no-profile-image

  Boer

  Dat is vanzelfsprekend. Op deze manier kan er van mensen die op het punt staan de handdoek in de ring te gooien mischien nog een paar jaar geplukt worden. Kijk naar de varkenshouders. Alle hoop werd gevestigd op 2009. Dat werd niks. Toen zou 2010 een goed jaar worden. Het is februari en 2010 wordt al afgeschreven. Je kunt er op wachten en de waarzeggers zien super prijzen in hun glazen bol voor 2011.

 • no-profile-image

  sjeng

  We gaan ook meer inkomsten krijgen om de dubbel zo hard stijgende kosten te kunnen betalen

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Waarom zouden de consumentenprijzen niet omhoog hoeven? Dit is ook wat de politiek nastreeft. Er wordt toch overal gewoon betaald voor wat voor producten of diensten dan ook? Ik zou niet weten waarom dit voor voedsel niet zou gelden. Het is nb. een eerste levensbehoefte.

 • no-profile-image

  gert

  Het zijn ook profeten die brood eten,er wordt al jaren verkondigd dat de vleesprijzen gaan stijgen,maar de supers maken nog steeds reclame met prijsknallers

 • no-profile-image

  wmgroenewold

  mijn opa zegt er moet eerst oorlog komen voor men weer bij de boer komt. opa is van 1914 weet nog steeds waar hij het over heeft

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Keutelboer, men zal moeten proberen een betere verdeling van de marge in de keten te bewerkstelligen. Alleen op die manier hoeven de consumentenprijzen niet omhoog, en heeft de producent bestaansrecht. Dit is de enige manier om én voldoende voedsel te produceren én dit betaalbaar te houden. Het komt er dus op neer dat een betere margeverdeling letterlijk en figuurlijk er aan kan bijdragen de wereldvrede te behouden. De rol van de NMa zal flink moeten veranderen, en dit zou dan ook een speerpunt op de politieke agenda van het (nieuwe) kabinet en de europese commissie moeten zijn

 • no-profile-image

  gijs-jan

  Heineken krijgt het wel weer voor mekaar om meer winst te maken. Dit is dan ook een familiebedrijf waar een handjevol mensen het voor het zeggen hebben. Snelle keuzes. Waarom lukt het die melkfabrieken en al die andere cooperaties niet, omdat er teveel meelifters en zakkenvullers in die verschillende bedrijven en besturen zitten die blijven kwijlen tot ze een ons wegen en allemaal domme imagowetjes en regeltjes en verzinnen zoals een klein bijvoorbeeld het niet mogen roken in de melkstal. Ik ken toevallig iemand die al 60 jaar in de melkstal rookt, 60 jaar kwaliteitsmelk levert, waar de koeien 9 maanden buiten lopen en geen slaaf van de bank is ofwel HYPOTHEEKSLAAF. Ik ken er nog meer die stijf van de hypotheek staan en die de hele dag lopen te draaien en die niet stil kunnen zitten van de zenuwen. Doe eens wat je moet doen.

 • no-profile-image

  aardbol-bewerker

  Gaat de melkprijs ook met de olie-prijs omhoog dan ?, of gaat de NOBAMA regering dan ook de melkprijs subsideren met behulp van een "milk-insurance" (net zoals de akkerbouwers premie krijgen via de crop-insurance, premie mag schijnbaar niet vanwege de wto overeenkomst of hoe dat ook heet, maar verzekerings-claims uitbetalen mag wel!!)
  Wil wel eens zien waar de melkproduktie heen gaat - letterlijk, waaschijnlijk naar landen als new zeeland, brazilie, en rusland. (of INDIA en Zuid Afrika ........................)

 • no-profile-image

  nn

  hieperdepiep hoera!!!
  veel beloven en weinig geven doet een gek in vreugde leven. 50.000 jaar geleden werkte de batavier hier de hele dag voor z'n vreten 50 jaar geleden werkte Jan modaal 1uur voor 3 kilo graan. Nu kost een kilo 11 cent. Laten we ver terug gaan in de historie voor een natuurlijk evenwicht.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Als de wereld bevolking blijft groeien en de welvaart in veel landen toeneemt , zal er wel meer vraag naar voedsel en andere grondstoffen komen .Dit kan ook betekenen dat er nog meer mensen honger zullen gaan lijden . Want meer vraag en hogere prijzen zullen voor meer mensen eten te duur maken .Men zal dan een manier moeten vinden voor een eerlijke verdeling van voedsel . Gebeurt dit niet zal de wereld vrede nog verder afnemen en de voedsel produktie door oorlogen enz. in gevaar komen .Men zal hier nu al aan moeten gaan werken om later voedsel voor iedereen betaalbaar te maken . Verder beteken hogere prijzen voor de boer niet altijd veel hogere winsten . Want wat hij zelf moet inkopen is dan ook peperduur.

 • no-profile-image

  Sybren

  Waarom moet alles omhoog??? Krijg je tenminste ook meer inflatie van. Een betere verdeling van de productie en de marges kan heel wat onheil besparen!!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.