Home

Achtergrond 348 x bekeken 2 reacties

USDA verhoogt opnieuw prognoses graanoogsten

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de oogstprognose voor dit graanseizoen 2009/2010 opnieuw verhoogd.

De wereld produceert meer tarwe en mais dan eerder gedacht. Het is de zevende maand op rij dat het USDA de oogstprognoses voor dit seizoen verhoogt.

Er is dit seizoen 677,44 miljoen ton tarwe geoogst. Dat is 1,3 miljoen ton hoger ingeschat dan de vorige prognose van januari. Volgens het USDA oogst Argentinië 1 miljoen ton tarwe meer dan gedacht. Er is in de graangebieden regen gevallen aan het eind van het groeiseizoen. Daardoor valt ook de maisoogst in dit belangrijke graanland hoger uit.

Het USDA verwacht dat het verbruik van tarwe gaat stijgen dit seizoen. Er wordt meer tarwe verwerkt tot veevoer. De wereldwijde eindvoorraad tarwe op 30 juni komt uit op 195,9 miljoen ton.

Ook bij de andere graansoorten verwacht het USDA een stijging van het verbruik. Dat komt doordat meer veevoer wordt geproduceerd. Maar ook de productie van bio-ethanol slokt wereldwijd steeds meer graan op. Daardoor krimpen de wereldwijde maisvoorraden van 145,9 miljoen ton aan het begin van dit seizoen naar 134 miljoen ton aan het eind.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Is dit het bewijs van de opwarming van de aarde die de opbrengst negatief zou beinvloeden?? Ik denk eerder dat het verhoogde CO2 gehalte de groei van landbouw producten stimuleert net als bij de kasteelten. Hoger CO2 gehalte gekoppeld aan geringe temperatuursstijging geeft hogere opbrengsten. Waar zien de klimaat gelovigen het probleem???

 • no-profile-image

  joop boer

  Het is duidelijk dat er gnoeg voedsel wordt geproduceerd. Toch is het aantal mensen met honger gestegen tot meer dan 1 miljard.
  Uit het bericht blijkt dat er steeds meer tarwe en mais [ook soja] wordt opgevoerd aan vee of wordt gebruikt of biobrandstoffen te maken. Momenteel wordt circa de helft van aal tarwe opgevoerd aan vee in de bio-industrie. Dat komt neer op grootschalige voedselverspilling, daar er 5-10 kg tarwe nodig is voor de productie van i kg vlees.
  Dat is duidelijk immoreel, zolang er op zulke schaal honger is. Die mensen hebben te weinig geld om het graan te kopen, terwijl de rijkere landen genoeg geld hebben om dat graan voor de neuzen van de arme mensen weg te kopen om hun vee te voederen. Het eenvoudigste is om alle veeteelt te verplichten om zelf hun veevoer te verbouwen. Dan is het gauw afgelopen met de bio-industrie met al hun misstanden en milieuvervuiling. Het graan, de mais en soja die dan overblijven kunnen voor een deel opgeslagen worden als voorraad voor magere jaren. Die worden verwacht door afname van landbouwgronden en door de gevolgen van klimaatverandering.
  De veestapels zouden wereldwijd snel moeten afnemen, door er minder te fokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.