Home

Achtergrond 1 reactie

'Tussenhandel kaas ondoorzichtig'

De markt van de tussenhandel bij kaas is volkomen ondoorzichtig.

Dat heeft melkveehouder en oud-commissaris bij Friesland Foods Jan Cees Vogelaar vanochtend gezegd tijdens de hoorzitting over de prijsvorming in de voedselketen.

"Zo’n 50 procent van de Nederlandse melk wordt verwerkt tot kaas. Daar is de strijd keihard en de markt ondoorzichtig; er zijn veel handelspartijen bij betrokken", aldus Vogelaar. De twee andere aanwezige melkveehouders onderschreven het betoog van Vogelaar.

Volgens hem heeft Friesland Foods in het verleden wel eens geprobeerd om meer greep te krijgen op de tussenhandel, door handelsbedrijven op te kopen. Dat draaide uit op een fiasco: de coöperatie moest veel geld betalen voor goodwill, maar vervolgens bleek de handel te zijn verdwenen naar andere handelsbedrijven. Volgens Vogelaar hebben inkooporganisaties geen belang bij een beperkt aantal tussenhandelaren.

Opmerkelijk was dat degene die meer opheldering had kunnen geven over de tussenhandel, commercieel manager Jan van Popering van tussenhandelaar Zijerveld Cheese Unlimited, vandaag verstek liet gaan. Waarom Van Popering niet kwam opdagen op de hoorzitting is onduidelijk.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Van poperin moest eerst nog wat boeren uitmelken

Of registreer je om te kunnen reageren.