Home

Achtergrond 400 x bekeken

Tussenhandel AGF wil eigen marge-onderzoek

Handelskoepel Frugi Venta wil een eigen marge-onderzoek laten uitvoeren door een kennisinstelling.

Dat doet de organisatie uit onvrede met het LEI-onderzoek dat de basis is voor het marge-onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Volgens directeur Willem Baljeu hebben onderzoekers verzuimd kostenposten in de berekening op te voeren die nu door partijen als marge voor de tussenhandel zijn toegerekend. "Wij krijgen de zwarte piet toegeschoven. Het is schijnheilig van de supermarkten dat zij zeggen dat kosten in de tussenhandel aan de strijkstok blijven hangen." Deze week liet supermarktkoepel CBL weten in een petitie in de Tweede Kamer dat het met de marges in de supermarkten wel meevalt en dat de grootste marges bij de tussenhandel liggen.

"Volgens Baljeu rekenen de onderzoekers met kaal product, terwijl ketenkosten als logistiek, verpakking, kwaliteitscontrole niet zomaar aan de handel zijn toe te schrijven."

LEI-onderzoeker Frank Bunte gaf donderdag bij een hoorzitting in de Tweede Kamer toe dat het onderzoek hierover onduidelijk is. "Er is misschien iets misgegaan met de vraagstelling aan bedrijven", zei hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.