Home

Achtergrond

Trekkerfabrikanten boeken forse winst op aandelenbeurs

Op de beurzen heerste de laatste week optimisme.

Van de 25 bedrijven in de AGD-index verloren slechts drie bedrijven aandeelhouderswaarde. De gemiddelde stijging bedroeg 2,7 procent. De grootste stijgers zijn machinebouwers John Deere, Case New Holland en Agco (merkhouder van onder meer Fendt en Massey Ferguson).

John Deere rapporteerde veel betere kwartaalresultaten dan analisten voor mogelijk hielden. Bij een 6 procent lagere omzet realiseerde de Amerikaanse firma een 19 procent hogere winst, die neerkomt op 57 dollarcent per aandeel.

Het groen-gele trekkermerk verwacht bovendien dat verkopen van de landbouwdivisie, de grootste van drie onderdelen, over geheel 2010 tussen de 4 en 6 procent stijgen. De resultaten verrassen omdat de concurrenten Agco en Case New Holland eerder een winstdaling van respectievelijk 66 en 75 procent rapporteerden.

Het aandeel van de Noorse kunstmestproducent Yara International verloor maandag bijna 7 procent aan waarde. Het aandeel van de wereldmarktleider won vervolgens tweemaal bijna 4,5 procent. Investeerders reageerden negatief op het voornemen van Yara om de Amerikaanse concurrent Terra Industries over te nemen. Het bedrag, 4,1 miljard dollar, ligt met twaalf keer de winst die de firma een jaar eerder realiseerde aan de hoge kant.

Belangrijker: Yara wil de overname grotendeels financieren met het uitgeven van rechten waardoor de waarde van aandelen kan verwateren. Los daarvan dreigt een andere grote concurrent op te staan: nu Terra Industries niet door CF Industries maar door Yara wordt overgenomen, gaat het Canadese Agrium vrijwel zeker CF Industries overnemen. Na de schok won echter het fundamentele vertrouwen in de kunstmestmarkt. Dat is nog eens versterkt nu China, voor kali maatgevend, begint te kopen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.