Home

Achtergrond 2 reacties

Transparantie in voedingsketen niet altijd wenselijk

Prijstransparantie in de voedingsketens is wel en níet goed voor de prijzen die boeren en tuinders voor hun producten ontvangen.

Die tegenstrijdige opvattingen kreeg de Tweede Kamer vanochtend te horen in de vandaag begonnen hoorzittingen over de prijsvorming van voedselproducten. De Kamer wil uitzoeken wat er waar is van het verhaal dat alle schakels in de keten winst maken, behalve de primaire producent.

Dat beeld klopt in ieder geval niet, kwamen de wetenschappers Laurens Groot (RuG) en Erno Kuiper (WUR) vertellen. Bij alle schakels van boer tot supermarkten zijn de winstmarges wisselend. Het is niet zo dat de primaire producent in alle gevallen slachtoffer is. Groot betoog dat de door velen bepleite prijstransparantie in de hele productie- en handelsketen eigenlijk helemaal niet wenselijk is. Want dan valt er weinig meer te onderhandelen, terwijl onderhandelingen juist tot prijsoptimalisatie voor alle schakels leiden.

Kuiper deelt die mening niet. Duidelijkheid over wat iedereen verdient vergroot het vertrouwen van de schakels in elkaar en bevordert de samenwerking, bijvoorbeeld over prijsacties in de supermarkten. Voorwaarde is wel dat concurrentieregels worden aangepast. Bij meer transparantie zou volgens Kuiper ook duidelijk worden dat de tussenhandel de hoogste marges haalt. Dat komt doordat die de meeste kennis heeft van de markt en daarvan de meeste profijt kan trekken.

De Tweede Kamer houdt drie dagen lang hoorzittingen over prijsvorming, ook volgende week nog. Vandaag worden vooral wetenschappers gehoord, later ook deskundigen uit verschillende branches.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    nn

    Kijk dan even naar de Quote 500 staan allemaal boeren in de top 10 geen supermarkt eigenaren nee echt niet hoor.

  • no-profile-image

    niet bekend

    Vorige reageerder bedoelt zeker dat rijke mensen (die dus al rijk zijn) hun jongensdroom vervult willen zien en dan als speeltje een boerderij kopen. Tenminste ik kan er zo wel een stuk of wat op noemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.