Home

Achtergrond

Transgeen areaal groeit 7 procent

Het areaal transgene gewassen is vorig jaar wereldwijd gegroeid naar 134 miljoen hectare.

Dat is 7 procent meer dan in 2008. In de EU is het areaal met 12 procent gekrompen.

Genetisch veranderde gewassen zijn vorig jaar in 25 landen verbouwd, heeft de ISAAA bekend gemaakt. Zo’n 14 miljoen boeren telen deze gewasssen.

De International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA) is een organisatie die het gebruik van transgene gewassen wil stimuleren. Volgens het jaarrapport van de ISAAA gaat het in bijna alle transgene teelten om sojabonen, mais, katoen en koolzaad.

Bestuursvoorzitter Clive James van de ISAAA verwacht dat het areaal met transgene gewassen verder gaat groeien. "China werkt aan de toelating van rijst die resistent is gemaakt tegen insecten. Ook gaat het land mais toelaten die beter wordt verteerd door varkens en kippen. Rijst is het belangrijkste voedselgewas ter wereld en mais is het meest gebruikte veevoer. Beide gewassen zullen nog twee tot drie jaar worden getest in veldproeven voor ze worden toegelaten."

Ook de opmars van droogteresistente transgene mais is volgens James niet te stuiten. Hij verwacht de eerste teelttoelating in 2012.

In de EU stond vorig jaar 94.750 hectare van de transgene maissoort MON810, het enige transgene gewas met een Europese teelttoelating. Dat is 12 procent minder dan de 107.719 hectare die in 2008 is geteeld. De ISAAA schrijft de daling toe aan het teeltverbod dat Duitsland vorig jaar heeft afgekondigd voor transgene mais.

Volgens de ISAAA is het transgene areaal in de VS vorig jaar uitgekomen op 64 miljoen hectare. Brazilië en Argentinië verbouwen elk 21 miljoen hectare. In Canada en India beslaat het transgene areaal elk 8 miljoen hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.