Home

Achtergrond 276 x bekeken

Tonnen verlies geitenbedrijf

Het verlies dat geitenbedrijven lopen door de Q-koortsmaatregelen kan in de tonnen lopen.

Dat blijkt uit de berekeningen die LTO heeft laten maken op basis van cijfers van een standaard-geitenbedrijf van Abab-accountants.
De LTO bespreekt de resultaten morgen. Over de resultaten van het onderzoek is nog niets bekendgemaakt. Een globale berekening laat echter zien dat de ruiming van de helft van de dieren op een bedrijf met 750 melkgeiten op jaarbasis ongeveer 180.000 euro aan inkomsten uit melk zal kosten, uitgaande van een gemiddelde productie van 1.000 kilo bij een gemiddelde melkprijs van 47,5 cent per kilo.

Daartegenover staan verlaagde kosten doordat na de ruiming kan worden bespaard op voer. De gemiddelde kosten per kilo melkproductie bedroegen in 2007 ongeveer 17 cent. Als dat in de berekening wordt meegenomen, zullen de kosten nog zeker 115.000 euro extra bedragen op een bedrijf met 375 geruimde geiten. De vergoeding voor de geruimde dieren verlaagt de kosten.
LTO heeft verschillende scenario’s laten doorrekenen uitgaand van een standaardbedrijf met 750 melkgeiten met een gemiddelde productie van 1.000 kilo.

Verder is gekeken naar de effecten van het aanvullen van de geruimde dieren uit eigen opfok, of juist uit aankoop van dieren. Uit de voorlopige berekeningen blijkt ook dat bedrijven die niet besmet zijn toch negatieve effecten zullen ervaren van de getroffen maatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.