Home

Achtergrond 445 x bekeken 1 reactie

'Tomaten- en aardbeientelers stappen over op bulk'

Telers van kwalitatief hoogwaardige kleine tomaatjes stappen massaal over op het bulksegment.

Hetzelfde gebeurt in de aardbeienteelt. Dat stelt Dirk Duijzer, directeur Food & Agri bij de Rabobank, in het Financieele Dagblad. Duijzer verklaart dat een terugkeer naar de "verkeerde rassen" de Nederlandse tuinbouw uiteindelijk op een kopersstaking in belangrijke markten kan komen te staan. In de jaren ‘90 lieten Duitsers de Nederlandse waterige tomaat, de "Wasserbombe", massaal links liggen.

Duijzer stelt tevens dat telers van komkommer, paprika, tomaat en champignon de komende tijd in de problemen dreigen te komen wanneer prijzen niet duurzaam verbeteren.

De wisselvalligheid van telers in het algemeen maakt volgens Duijzer dat de verwerkende industrie het vertrouwen in leveringszekerheid verliest. Hij vreest een uittocht naar Duitsland en België, waar ook kosten voor arbeid en vestiging lager zijn.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Teun

    Ja , als je met die kleine hoogwaardige tomaatjes niet de kost kunt verdienen dan moet je wat.......Blijkbaar is die teelt domweg niet rond te rekenen....de ratrace wacht echt op niemand . Voor de hoop dat ze wat meer kunnen verdienen schakelen ze al over....

Of registreer je om te kunnen reageren.