Home

Achtergrond 1 reactie

'Toepassing uitsluitingsdiagnostiek varkenspest kan beter'

De toepassing van uitsluitingsdiagnostiek voor klassieke varkenspest moet beter.

Dat is de mening van de commissie Varkenshouderij van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

Rond het convenant Diergezondheidsfonds hebben de partijen afgesproken om gezamenlijk het gebruik van uitsluitingsdiagnostiek te stimuleren. Met uitsluitingsdiagnostiek wordt vastgesteld dat een dier niet aan de klassieke varkenspest leidt.

In de praktijk blijkt dat varkenshouders zich niet altijd houden aan de verplichting om in bepaalde situaties uitsluitingsdiagnostiek toe te passen. Uit een onderzoek dat in 2006 onder varkenshouders in Oost-Gelderland werd gehouden, bleek dat een belemmering wordt gevormd door de VWA. De VWA is al snel geneigd om te spreken van een varkenspestverdenking en dat heeft tot gevolg dat een bedrijf wordt geblokkeerd.

In de vergadering van de Commissie Varkenshouderij werd gemeld dat het gebruik van een ander, duidelijk onderscheidend formulier bij het aanvragen van uitsluitingsdiagnostiek al een vooruitgang zou kunnen zijn. De VWA zou daardoor al anders reageren in dit soort situaties.

Een andere conclusie die de commissie trekt, is dat de communicatie over uitsluitingsdiagnostiek en het belang ervan, veel intensiever moet.

Eén reactie

 • no-profile-image

  patrijs

  Wanneer was de laatste uitbraak in Nederland?
  Wat is er gebeurd/veranderd?
  Worden de varkens nu ingeënt .
  Vooral blijven praten en vooral niets doen.
  Straks zien we weer zielige boeren krokodillentranen huilen om dat hun lievelingsvarken jantje maat geruimd moet worden

Of registreer je om te kunnen reageren.