Home

Achtergrond

Telersvereniging voor Xeniapeer

Vruchtboomkweker Van Rijn-de Bruyn uit Uden start met tien telers een telersvereniging voor het perenras Xenia.

Dat is het gevolg van de stap van de boomkweker om uit het nieuwe rassenbureau Inova Fruit te stappen. Volgens Van Rijn is er verschil van mening over de toekomstige marketingaanpak van het nieuwe ras. Volgens het blad Fruitteelt van de Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO is meer teelttechnisch onderzoek en marketingonderzoek nodig om het ras in de markt te zetten. Onduidelijk is of het te maken heeft met smaakproeven van Inova Fruit. Het bureau is bezig met de ontwikkeling van een nieuw ras naast de Conférence. Xenia was daar één van de genomineerde rassen voor. Dat lijkt nu onhaalbaar.

Momenteel staan er in Nederland en België samen 40.000 Xeniabomen. Dit plantseizoen komen er nog 25.000 bomen bij. De telersvereniging wil de regie voeren over productie, marketing, onderzoek en verkoop. Telers die het ras willen planten moeten lid worden van de vereniging. Inova Fruit en Van Rijn konden niet reageren. NFO wilde niet reageren, maar is vertegenwoordigd in het bestuur van Inova Fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.