Home

Achtergrond

'Telers moeten meer van marge krijgen'

De boeren en tuinders zouden bij de verdeling van de toegevoegde waarde in de distributieketen meer moeten vangen dan de winkeliers.

Met die opmerking tijdens een tv-debat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy weer eens de knuppel in het hoenderhok gegooid.Deze keer nam de altijd graag provocerende president van Frankrijk de zeker in zijn land gevoelige verhoudingen tussen de grote winkelbedrijven en hun leveranciers op de korrel.

De verhoudingen tussen leveranciers en afnemers zijn nogal door elkaar geschud nadat Sarkozy’s eigen regering vorig jaar een wet afkondigde die de winkeliers veel meer macht geeft bij het vaststellen van de prijzen. Dat gaat ten koste van leveranciers. De boeren en tuinders gingen de afgelopen maanden dan ook regelmatig de straat op om te protesteren tegen de volgens hen overvloedige marges die de winkeliers zichzelf toe-eigenen.

Dat moet anders, vindt Sarkozy, die in ieder geval met woorden graag z’n boeren en tuinders ondersteunt. Van die marge of wel de toegevoegde waarde moet een veel groter deel de boeren en tuinders ten goede komen, denkt de president. Maar dat is in het verkeerde keelgat geschoten bij de organisatie van winkelbedrijven FCD.

Voorzitter Jérôme Bédier van FCD: "De agrarische wereld verkeert in grote problemen. Dat weten we en daar staan we niet onverschillig tegenover. Maar een debat over de verdeling van de toegevoegde waarde lost niets op. Er moet niet de indruk ontstaan dat ergens een zak goud te verdelen is. Boeren en tuinders weten best dat hun inkomsten afhangen van het evenwicht op hun markt. De beste manier is om te werken aan de concurrentiekracht en organisatie van de landbouwsectoren en de voedingsindustrie. De boeren en tuinders moeten de markt in hun eigen sector veel beter weten te organiseren."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.