Home

Achtergrond

Telers: Belgen terughoudend met spruitencontracten

Het is nog maar de vraag of spruitentelers een substantieel areaal kunnen vastleggen voor de Belgische verwerkende industrie.

Volgens John van der Sluis, coördinator van telersvereniging Spruiten Vooruit, geven verwerkers aan dit jaar minder contracten te willen sluiten en meer te gokken op overaanbod op de versmarkt. Bovendien staan prijzen onder druk.

Van der Sluis maakt zich echter weinig zorgen. "Het vastleggen van spruiten is een middel om het overaanbod te corrigeren. Zoveel mogelijk vastleggen is het streven, maar als prijzen onder de kostprijs liggen zal een teler daar anders in staan. Een correctie op overaanbod op de versmarkt is dan ook een mogelijkheid."

Contractteelt is volgens Van der Sluis geen toverformule. Het belangrijkste is dat het areaal krimpt met ongeveer 800 hectare. "Daarvoor hebben we telers en handel gestimuleerd om de vraag van afnemers in beeld te brengen. Dat heeft in een aantal gevallen al geleid tot aansturing op krimp." Of dat betekent dat het totale areaal van circa 3.000 hectare krimpt, kan hij in deze fase nog niet zeggen. "Tot eind april, mei kan er nog worden gezaaid."

Naast het gezamenlijk nadenken over de afzet, doen telers en handelaren onderzoek naar nieuwe marktconcepten. Eerste stap is een consumentenonderzoek naar de vraag naar milde spruiten. "Als blijkt dat de bittere spruit zijn langste tijd gehad heeft, dan kun je aansturen op aanplant van mildere rassen." Bij een grote behoefte kan een tweede marktsegment worden gecreëerd. Is er slechts een nichemarkt, dan kan één keten in de vraag voorzien, denkt Van der Sluis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.