Home

Achtergrond

Telefonische depressietest

Depressief of gewoon een beetje somber? Wie twijfelt, kan een telefonische test doen (0900-DEPRESSIE) en krijgt dan binnen vier minuten een wetenschappelijk en medisch verantwoord advies.

Kosten: 80 cent per minuut. Dat maakte het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam, dat de depressietest mede heeft ontwikkeld, vandaag bekend.

Bellers krijgen volgens het VUmc inzicht in de mate waarin hun klachten passen bij het ziektebeeld van een depressie. Ook krijgen zij een concreet advies voor zelfhulp. Dat advies is gebaseerd op de laatste inzichten van huisartsen, psychologen en psychiaters ten aanzien van de diagnose en behandeling van een depressie.

Volgens Pim Cuijpers, hoogleraar klinische psychologie aan de VU, is de test een goede aanvulling op het huidige zorgaanbod. "Het onderkennen van een depressie of depressieve gevoelens is voor veel mensen een enorme stap. Met deze test hebben consumenten zelf, in een anonieme maar ook vertrouwde situatie, de mogelijkheid meer grip op hun situatie te krijgen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.