Home

Achtergrond 5 reacties

Tegenstanders EU-zuivelbeleid vestigen hoop op Ciolos

Zo’n honderd melkveehouders hebben dinsdag in de Europese wijk in Brussel hun tevredenheid geuit over het vertrek van eurocommissaris voor Landbouw Mariann Fischer Boel.

Dat meldt persbureau Belga. "We zijn tevreden dat haar termijn eindigt na zoveel jaren van catastrofaal beleid", zegt Erwin Schöpges, voorzitter van de Waalse landbouworganisatie MIG.

De melkveehouders verwachten veel van haar opvolger, de Roemeen Dacian Ciolos. Tegenstanders van het liberaliseren van de zuivelmarkt hopen dat hij een andere weg inslaat.

Al lange tijd pleiten ze voor regulering van de melkmarkt en respect voor de quota. "De benoeming van Dacian Ciolos geeft nieuwe hoop aan de melkveehouders", stelt Schöpges.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koers

  Gelukkig dat de Belgen hoop koesteren in deze Roemeense Eurocomissaris. De suggestie van Boerke, dat hij redelijk in de pas loopt met de Franse belangen is op zich wel een gegronde conclusie echter denk ik dat voor het quotum de hoop niet te veel op een Roemeen moet worden gevestigd. Roemenie is er bij de verdeling van quotum in 2007 dan wel redelijk af gekomen, maar ze hebben er zelf geen enkel belang bij om dit systeem in stand te houden. Roemenie wil zelf namelijk zo veel mogelijk buitenlandse landbouw investering aantrekken en alles wat dit in de weg staat zal op den duur opgeruimd moeten worden. Zelf denk ik dan ook dat bij deze Eurocomissaris de eigen belangen (zoals bij Roemenen gebruikelijk) uiteindelijk zullen prevaleren en dat in 2015 Europa geen melkquotering meer kent.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  hoop doet leven.

 • no-profile-image

  Harry

  Beste Koers, om investeerders te kunnen trekken moet je deze wel perspectief op winst geven. Wanneer Ciolos dat kan zonder tot productiebeperking te verplichten, zou je gelijk kunnen krijgen. Reken ons maar eens voor met welke methodes hij dat dan zou kunnen verwezenlijken.

 • no-profile-image

  melkboer in roumenie

  dat die roumeen eerst in eigen land alles op orde zet
  wij wachten nog steeds op onze subsidies voor onze melk van de maand julie augustus september
  ook de subsidies voor de koeien is het weeral wachten
  veterinaire dienst ( d s v )is nog een oude communistis bolwerk met meer oog voor burocratie dan werkelijke problemen van de diergezondheid
  voor de rest een leuk land met grote mogelijkheden

 • no-profile-image

  boerke

  Ja, die nieuwe man is een beetje een marionet van de Fransen, en die zijn wat terughoudender in de liberalisatie van het landbouwbeleid dus volgens kunnen die Belgische melkveehouders op termijn wel eens gelijk krijgen. En ook andere reguleringsregelingen zouden wel eens langer in stand kunnen blijven als verwacht!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.