Home

Achtergrond

Technologie kan spookfileleed verzachten

Nieuwe technologie in auto's kan helpen bij het voorkomen en versoepelen van zogenoemde spookfiles: opstoppingen waarvan voor weggebruikers niet duidelijk is waar ze door ontstaan.

Dat hebben experimenten van TNO de afgelopen weken en vandaag uitgewezen. Programmamanager coöperatief rijden Nico Zornig van TNO beschouwde vandaag de tests daarom als geslaagd.

In ongeveer een kwart van de files is sprake van een voor de gemiddelde weggebruiker onduidelijke oorzaak. Meestal ontstaan de files door plotseling remmen waarna het verkeer door een harmonica-effect stagneert. Bij het oplossen van de opstopping verbazen de 'slachtoffers' zich vervolgens omdat er niets te zien is wat op een oorzaak wijst.

Bij de experimenten die zondag plaatsvonden op een stuk afgesloten A270 rustte TNO vijftig auto's op de ene rijbaan uit met technologie waarbij auto's onderling met elkaar communiceerden over onder meer tussenafstand en snelheid. Op de andere rijbaan reden vijftig auto's zonder speciale spullen. Daarna werd een spookfile gesimuleerd.

Door de technologie, die de chauffeur bijvoorbeeld inseinde dat hij meer gas moest geven of minder moest remmen, reed de rijbaan met de apparaten regelmatiger en was de file eerder opgelost.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.