Home

Achtergrond 5 reacties

'Te veel stikstof drukt kwaliteit uien'

Als telers meer dan 120 kilo stikstof per hectare geven aan zaaiuien, gaat de kwaliteit achteruit van de uien die lang worden bewaard.

Dat stelt Evert Steenge, adviseur voor de uienketen . "Daarom is de gebruiksnorm die landbouwminister Gerda Verburg heeft vastgelegd beter voor de uiensector. Veel uien worden lang bewaard."

Verburg heeft eind vorig jaar de nieuwe gebruiksnormen gepubliceerd. Voor zaaiuien geldt een gebruiksnorm van 120 kilo stikstof per hectare. De norm dreigt het rendement van de uienteelt onderuit te schoffelen, vindt de LTO-vakgroep Akkerbouw. Onderzoek van het onderzoeksinstituut PPO-WUR heeft aangetoond dat 170 kilo stikstof nodig is. De vakgroep dreigt naar de rechter te stappen als verder overleg met het ministerie niks oplevert.

Het PPO heeft gedurende twee jaar bemestingsonderzoek gedaan, zegt onderzoeker Wim van Dijk. "Het oude advies ging uit van maximaal 120 kilo stikstof bij zaaiuien. Maar de indruk was dat dat advies niet meer paste bij de hogere opbrengsten. Daarom heeft het PPO nieuw onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat de behoefte van zaaiuien nu rond de 170 kilo stikstof per hectare ligt. Een reden voor de hogere N-behoefte kan zijn dat nu andere rassen worden geteeld. We stellen in het nieuwe onderzoek wel vast dat er geen duidelijke relatie is tussen stikstofbemesting en hogere opbrengsten. Dat is bij een gewas als tarwe veel duidelijker te zien. De omstandigheden spelen een grotere rol dan de N-gift."

De Commissie Deskundigen Meststoffenwet heeft het nieuwe advies volgens Van Dijk positief beoordeeld. "Als je minder dan 170 kilo stikstof gebruikt kan de opbrengst 0 tot 5 ton per hectare lager uitvallen."

Adviseur Steenge vindt dat zo’n hoge N-gift een risico geeft. "Je hebt bij de lang bewaarde uien veel meer kans op zachte en kale uien. Dat is in dit onderzoek niet meegewogen. Nederland exporteert een groot deel van de uien en heeft een traditie in het lang bewaren van uien. Gezien het belang van de export zou de sector zich zorgen moeten maken over dit effect op de kwaliteit."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  De LNV norm is een willekeurig gekozen hoeveelheid waarbij het milieu onder geen beding belast wordt. Nu al bevat oppervlaktewater in agrarisch gebied gemiddeld minder nitraat en fosfaat dan dat in de Oostvaardersplassen. Het einde van de beperkingen is echter nog lang niet in zicht. Politieke willekeur noem ik dat.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik heb altijd begrepen dat de hardheid van een ui meer te maken heeft met de grondsoort waarop verbouwd wordt.

 • no-profile-image

  boer

  Het zou goed zijn als Evert Steenge twee zaken duidelijk splitst. De bemestingsnorm van LNV is een norm voor een optimale opbrengst. Wie lang wil bewaren en voor de beste kwaliteit gaat zal misschien iets in willen leveren op opbrengst, maar dit moet een keuze zijn, geen wet!!!

 • no-profile-image

  boertje

  Van zulke mensen als Steenge moeten we het maar hebben, wat een onzin. We kunnen zelf wel beslissen hoeveel we strooien, dit hoeft niet bij wet geregeld te worden! Laat Dhr Steenge lekker ander werk gaan doen en zich niet meer met de landbouw bemoeien.

 • no-profile-image

  ienst

  Vooral in de NOP worden veel zachte uien geproduceerd. Dit leidt tot veel klachten in de export.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.