Home

Achtergrond

Syngenta houdt winst gelijk op 1 miljard euro

Syngenta heeft in 2009 1 miljard euro winst gemaakt.

Dat is vrijwel evenveel als in het recordjaar 2008. Prijsstijging van gewasbeschermingsmiddelen zorgt ervoor dat de winst van de Zwitserse producent van zaaizaad en gewasbeschermingsmiddelen ondanks de koersdaling van de dollar en hogere grondstofprijzen gelijk blijft.

De omzet daalde van 8,5 miljard euro in 2008 naar 7,7 miljard euro in 2009. In Europa, Afrika en het Midden-Oosten werd het jaar gekenmerkt door een late start van het seizoen en de daaropvolgende lage ziektedruk. Daardoor daalde de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen.

In Latijns-Amerika zorgden het risicobeheer en droogte in het zuiden voor een lagere omzet in het eerste halfjaar. In de tweede helft van 2009 trok dit wel weer iets aan.

De verkoop van zaden steeg met 13 procent. Syngenta is breed vertegenwoordig in mais, met een omzet gelijkmatig verdeeld tussen Amerikaanse en niet-Amerikaanse markten. In 2009 is de verkoop uitgebreid in alle regio’s, met uitzondering van Latijns-Amerika, waar het areaal lager was.

Bestuursvoorzitter Mike Mack is positief over de resultaten in 2010. "Betere omstandigheden in opkomende markten leiden waarschijnlijk tot volume-groei vanaf het tweede kwartaal. Bij gewasbeschermingsmiddelen zullen we voortbouwen op onze innovatie en sterke marktposities, in zaden verwachten we een verdere uitbreiding van de omzet en winstgevendheid." Dat is volgens Mack vooral te danken aan lagere grondstofkosten en gunstige valutaontwikkelingen.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.