Home

Achtergrond 8 reacties

Supermarkten spreken machtsmisbruik tegen

De supermarkten vinden niet dat zij geld verdienen ten koste van de boeren.

Het meeste geld blijft juist hangen bij de tussenhandel en verwerkende industrie.

Dat stelt de supermarktbranche in een brochure over de werking van de levensmiddelenhandel en de rol van de supers daarin. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) biedt de brochure vandaag aan de vaste Tweede Kamercommissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aan. De Kamercommissie houdt vanaf donderdag drie hoorzittingen in de Tweede Kamer over de prijsvorming in de voedselketen.

De Tweede kamer wil weten waar de marges naartoe gaan. Boerenorganisaties hebben in het verleden meermalen de supermarkten ervan beschuldigd de marges hoog te houden en telers en melkveehouders af te schepen met een fooi. De supers wijzen erop dat de vele tussenschakels in de voedselketen van grote invloed op de prijsvorming zijn.

De supermarkten zijn het ook niet eens met de kritiek dat ze misbruik maken van de inkoopvoordelen via grote inkooporganisaties zoals de Superunie. Inkoopvoordelen worden geheel doorgegeven aan de consument, stelt de branche. "Supermarkten zouden nog goedkoper kunnen inkopen, ware het niet dat fabrikanten importen uit andere landen vaak blokkeren.''

"Helaas kiezen Nederlandse producenten er vaak nog steeds voor om het product als uitgangspunt te nemen en niet de consument'', zegt Marc Jansen, directeur Consumentenzaken en Kwaliteit van het CBL. "De consument moet als uitgangspunt worden genomen door alle schakels in de keten.''

Verder stelt de koepelorganisatie van de supermarkten dat de prijsvorming op de wereldmarkt veel meer de opbrengsten voor producenten en leveranciers bepaalt dan de invloed van de Nederlandse supermarkten. Zo is de meeste productie voor de export bestemd. "Zuivel gaat bijvoorbeeld voor 60 procent de grens over. Dagverse melk in de Nederlandse supermarkt neemt slechts 6 procent van de Nederlandse melkplas in beslag.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  groententeler

  groententelers telen onder de kostprijs,omdat de marge,s bij de verwerkende industrie onder druk staan.en dan zeggen de grootgrutters dat zij de marge,s niet maken.het wordt tijd dat de m.n.a daar maar eens naar kijkt.want van deze uitspraak geloof ik helemaal niets.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @ Jos uit Riel, dat is het probleem waar wij gezamenlijk mee te maken hebben, de Schaalvergroting!!!... De Glastuinders hebben afgelopen jaar daardoor zware verliezen geleden, de Melkveehouders en Varkensmesters hebben ook gemerkt wat overproductie betekend. Wie nu nog aan schaalvergroting denkt moet een draai om z'n oren krijgen, om wakker te worden!!!... denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  Jan

  Veelal is de tussenhandel ook van of een marionet van het grootwinkelbedrijf. Linksom of rechtsom zijn de kwartjes vn hun.

 • no-profile-image

  Teun

  Je hebt gelijk Jos.De GWBs willen graag grote partijen en leveringszekerheid. Ben bang dat andere landen dat zeker zo goed kunnen dan wij........Op varkensvleesgebied zijn wij gatenvullertjes in Europa...

 • no-profile-image

  Jos

  Naast marges gaat het nog te weinig over de rol van de supermarkten en hun grote inkooporganisaties. Grote ketens hebben grote volumes van gelijkwaardige kwaliteit nodig en jagen daarom de schaalvergroting in allerlei segementen, waaronder vlees, aan. Lijkt me nuttig om in de discussie te betrekken.

 • no-profile-image

  patatje

  Tis heel simpel, teler steekt het jaar rond geld in het produkt en krijgt een aalmoes.
  Supers hebben elke 2wkn hun handel omgezet en betalen op 30 tot 60 dagen. Dus werken met ons geld, en standaard doen ze aankoop x 3.

 • no-profile-image

  arend

  zolang ik 16 eurocentjes voor 2 kg uien krijg waar ik alle kosten nog van moet betalen(12) en vervolgens dezelfde uien bij de boer zie liggen voor 1euro29 ben er gister nog geweest,zolang geloof ik helemaal niks van die zielige verhaaltjes van de supermarkten.ze maken wel mooi veel marge over mijn keiharde uien die lang bewaart konden blijven.want daar was vraag naar.en die kloothommel van een gerard rutte moet zijn grote apemond houden tegen de boeren aan te schoppen want jij bent niet een supermarkt kenner maar een marionet die door de supermarkten op de loonlijst is gezet.ik heb nog een mooie oneliner voor je elk zijn eigen vak.en voor jou een zak stront...

 • no-profile-image

  Boerin

  Toch zal er op korte termijn een oplossing voor dit probleem moeten komen. Producenten in de verschillende sectoren werken nu al jaren onder de kostprijs en dat houdt niemand lang meer vol. Er zullen natuurlijk bedrijven zijn die een uitzonderlijk lage kostprijs hebben, maar die kunnen onmogelijk alleen, de verwende europese consument bedienen. Supermarkten, tussenhandel en de verwerkende industrie wijzen naar elkaar. Dit is niet nieuw, zoals we vorige week op t.v.bij de onderzoekscommissie zagen. Het schijnt de trend van vandaag de dag te zijn: niemand treft schuld.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.