Home

Achtergrond

Studenten blijven strijden voor basisbeurs

Studenten van de Universiteit Utrecht en de Erasmus Universiteit Rotterdam houden sinds maandag acties voor het behoud van de basisbeurs.

Zij zijn bang dat die wordt omgezet in een lening, omdat het hoger onderwijs moet bezuinigen. Volgens de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) is het afschaffen van de beurs een mogelijkheid.

In Rotterdam houden enkele tientallen studenten twee collegezalen bezet. In Utrecht hebben ze het bestuursgebouw gebarricadeerd, tot grote ergernis van de leiding van de universiteit. "Door de bezetting kunnen we ons werk niet meer goed uitvoeren. Bovendien hebben we al actiepunten aangegeven tijdens de gesprekken'', stelt een woordvoerder.

Beide groepen hebben dinsdag opnieuw gesprekken gevoerd met het college van bestuur. Zij willen dat die zich uitspreken tegen het afschaffen van de prestatiebeurs. Het overleg liep in beide gevallen op niets uit. De bezetters zetten hun acties voort. In Rotterdam worden studerenden gemobiliseerd om donderdag te gaan demonstreren. Ook in Amsterdam en Nijmegen hielden studenten maandag protestacties, maar die werden na urenlange 'belegeringen' opgegeven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.