Home

Achtergrond 248 x bekeken

Steun voor regels Brabantse geitenbedrijven

Geitenhouderijen in Brabant moeten in toekomst rekening houden met strengere regels.

De meeste partijen in Provinciale Staten steunen ideeën om de omvang van bedrijven te beperken en geen nieuwe bedrijven dicht bij de bewoonde wereld toe te staan. Ook het idee om de geitenbranche te beschouwen en reguleren als intensieve veeteelt krijgt steun, bleek donderdagavond tijdens een vergadering van de Staten.

Een werkgroep van de provincie onderzoekt de komende tijd welke maatregelen precies nodig zijn om een nieuwe uitbraak van Q-koorts te voorkomen. Concrete voorstellen zijn er nog niet. Betaalbaar, medisch nuttig, technisch uitvoerbaar en juridisch houdbaar noemde CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten in willekeurige volgorde als voor de hand liggende voorwaarden.

De grens van 500 meter die Duitsland hanteert als gezonde afstand tussen geitenbedrijven en de bebouwde kom noemde Van Heugten een indicatie voor de toekomst. De maximale grootte van bedrijven is vooralsnog vastgelegd op basis van oppervlakte. Over een maximum aantal dieren wenste hij nog niet te spreken.

Een motie van drie kleine oppositiepartijen om vanuit Brabant in Den Haag aan te dringen om de leiding in de Q-koortscrisis aan het ministerie van Volksgezondheid te geven, haalt het niet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.