Home

Achtergrond 158 x bekeken 3 reacties

'Steeds meer meisjes met alcoholvergiftiging'

De helft van de jongeren die met een alcoholvergiftiging op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis terechtkomen, betreft meisjes.

Dat concluderen de organisatie Consument en Veiligheid en het ziekenhuis Reinier de Graaf in Delft in een onderzoek, dat ze vandaag hebben gepresenteerd.

De twee instanties hebben de cijfers op een rijtje gezet van de behandelingen die plaatsvonden in de periode 2004-2008.

Per jaar worden ongeveer 1800 jongeren van 10 tot 24 jaar behandeld, omdat ze excessief hebben gedronken. Eén op de tien patiënten is jonger dan 15 jaar. Ongeveer de helft is tussen 15 en 20. In een kwart van de gevallen is ook drugs gebruikt.

In 2004 ging het in twee van de drie gevallen om jongens. In 2008 was dat nog maar de helft. Vooral het aantal behandelingen bij meisjes in de leeftijd van 15 tot 19 jaar is volgens de instanties zeer fors gestegen. Ze spreken van een vervijfvoudiging. In totaal gaat het om zeshonderd meisjes per jaar.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Is gemakkelijk in te dammen door de verkoop van alcohol alleen toe te staan bij hierin gespecialiseerde slijterijen. Deze krijgen dan (op straffe van intrekken vergunning) de verplichting opgelegd om geen alcohol te verstrekken aan personen onder de 18 jaar, waarbij tevens de legitimatieplicht geldt. Je hebt op deze manier al de grootste groep jongeren te pakken.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Chapeau hoor Melkveehouder. Zijn er dan ook niet in alcoholhoudende dranken gespecialiseerde slijterijen? En heb je er ook bij stilgestaan dat er ook oudere jongeren zijn die voor jongere jongeren een paar flessen neut kunnen kopen? Dit lost natuurlijk niks op.

 • no-profile-image

  gert

  Kan Verburg dit ook niet aanpakken ,net als wat ze van plan is met het antibioticagebruik

Of registreer je om te kunnen reageren.