Home

Achtergrond

Stakingen treffen luchtverkeer Europa

De luchtvaart in Europa is vandaag getroffen door stakingen in Frankrijk en Griekenland.

In Frankrijk werd een kwart van de vluchten vanaf de internationale luchthaven Charles de Gaulle geschrapt en de helft van de vluchten vanaf Orly, dat vooral het vertrekpunt is van binnenlandse vluchten.

De luchtverkeersleiders in Frankrijk begonnen vandaag aan een vijfdaagse staking. Zij verzetten zich tegen de aangekondigde fusie van de luchtverkeersleidingen van België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Zwitserland. De luchtverkeersleiders in Frankrijk vrezen de status van ambtenaar te verliezen, hoewel de Franse luchtverkeersleiding DGAC zegt dat dit niet zal gebeuren. In Griekenland lag het luchtverkeer plat als gevolg van een algemene 24 uursstaking tegen het bezuinigingsbeleid van de regering.

De tussenkomst maandag van een rechter in Duitsland voorkwam een nog grotere chaos in het Europese luchtverkeer. De piloten van Lufthansa, die van plan waren tot en met donderdag te staken, hebben het werk hervat toen hun werkgever en de vakbond van piloten op aandringen van de rechter hadden besloten onderhandelingen te hervatten. Ook het cabinepersoneel van British Airways heeft besloten over te gaan tot stakingen, maar de luchtvaartmaatschappij wil dat voorkomen door naar de rechter te stappen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.