Home

Achtergrond

Stabiele week nukaprijzen

Het is een rustige week voor de handel in nuchtere kalveren. Vraag en aanbod zijn redelijk in balans. Een gemiddeld zwartbont stierkalf van 48 kg noteert €1 lager en komt uit op €106.

De nuka’s komen een beetje onder de prijsdruk uit. De oorzaak ligt in de vleesveesector. Blank kalfsvlees zat een tijdje in de min, maar lijkt nu te stabiliseren. Dat geeft de nuka’s wat lucht.

Aan de andere kant is het Nederlandse kalveraanbod niet al te groot. Dat wordt echter gecompenseerd door een redelijk fors buitenlands aanbod. Zowel aan de aanbod- als de vraagzijde is er dus stabiliteit.

In januari van dit jaar werden 71.000 kalveren geïmporteerd. Dat waren er een jaar eerder nog 67.000. De helft van de dieren was afkomstig uit Duitsland.

Uit Litouwen werden in januari daarentegen heel weinig kalveren gehaald. Daar waren exportproblemen, vanwege tuberculose. Dat was meteen aan de handel af te lezen; in totaal kwamen gingen er een krappe 1.700 Litouwse kalveren de Nederlandse grens over. Dat waren er een jaar eerder nog drie keer zoveel.

De opmars van de Ierse kalveren was in januari nog redelijk bescheiden. In totaal werden slechts 2.100 Ierse dieren geïmporteerd. Maar vorig jaar, toen in de eerste maanden van het jaar veel Ierse kalveren naar Nederland kwamen, was de Ierse export in januari nog veel rustiger. Bovendien komen er in de lopende maand al duidelijk veel meer Ierse dieren deze kant op.

prognose:

meer prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.